Lördag 30 maj

VÄDER
Blåsig och regnig morgon. Först vid 7-tiden upphörde regnet. Vinden avtog också en stund på fm och vred från OSO till V. Under dagen kom ytterligare regnskurar men stundtals lite sol och från sen em mest klart och sol. Ändå bara 3 mm regn uppmätt.

02.00: Medelvind OSO 11 m/s, byvind 15 m/s, +10°C, vattenstånd +/-0 cm
05.00: Medelvind OSO 11 m/s, byvind 16 m/s, +9°C, vattenstånd +16 cm
08.00: Medelvind S 9 m/s, byvind 15 m/s, +11°C, vattenstånd +20 cm
11.00: Medelvind SV 5 m/s, byvind 7 m/s, +10°C, vattenstånd +14 cm
14.00: Medelvind V 12 m/s, byvind 15 m/s, +10°C, vattenstånd +16 cm
17:00: Medelvind V 11m/s, byvind 15 m/s, +12°C, vattenstånd +25 cm
20.00: Medelvind VSV 11 m/s, byvind 15 m/s, +11°C, vattenstånd +22 cm
23:00: Medelvind SV 11 m/s, byvind 17 m/s, +9°C, vattenstånd +18 cm

Väderdata från SMHI och/eller Gottskärs Hotells väderstation på Nidingen. Vattenståndet mäts vid Ringhals.

Solen gick upp 04:31 och ner 21:50.

PERSONAL
Dennis Kraft, Eva Mattsson, Jon Hessman och Jan Wärnbäck med barnen Isabel och Hedda och farmor Hilkka. Klockan 10:15 anlände Lars Hellberg med barnbarnet Arvid. Vid 11-tiden lämnade de ön med Jon och Jan med familj. Dennis och Eva kvar.

VERKSAMHET
Nät: 9 st 07:00-07:45, 14 07:45-09:30, 17 10:30-12:30 och 16 12:30-13:15. 24 burar i Kausan och 13 på Playan 08:45-18:00.

OBSERVATIONER:
Knölsvan Hanen som varit frånvarande en tid var tillbaka igår. Idag har den tillbringat mycket tid betande i och vid Kausan medan honan ruvar vidare.
Havssula Två drog mot S under em.
Bivråk En sågs från båten av den avgående personalen strax norr om Nidingen då den sträckte mot N.
Roskarl Fem rastade på Playan.
Tornseglare Två sågs förbiflygande..
Gulärla En rastande noterades på morgonen.
Härmsångare Minst ett tiotal på ön idag vara sju ringmärktes.
Grönsiska En flock om åtta besökte ön på morgonen.
Rosenfink En sjungande fågel hördes och det var troligen samma fågel som strax därefter fångades och ringmärktes.
Stenknäck En rastade kort på morgonen.

RINGMÄRKNING
31 fåglar av 11 arter:
Kärrsångare 1, härmsångare 7, ärtsångare 3, törnsångare 1, trädgårdssångare 6, svarthätta 5, gransångare 1, lövsångare 3, grå flugsnappare 2, törnskata 1 och rosenfink 1.
Totalt antal ringmärkta fåglar denna månad är 805 och i år 4 251.

KONTROLLER
Bara 2 egna kontroller idag, rödbena 1 och koltrast 1. Första dagen på två veckor utan skärsnäppefångst.

UPPDRAGSARBETE
Gräsklippning 2 tim.

ÖVRIGT
Det är en blåsig senvår på Nidingen. Därför får man vara glad att det gick att genomföra dagens personaltransport som planerat. Det kom en mycket läglig lucka i blåsandet under en vindvridning från SO till V vilken skeppare Lasse hade inplanerat. Efter hemtransport är nu personalen begränsad till Eva Mattson och undertecknad. Vi saknar särskilt Hedda och Isabel vilka trots övertalningsförsök föredrog att åka hem till mamma.
Den starka vinden gjorde också att behovet av nätstolpar aktualiserades. En av de äldre stålstolparna blåste nämligen av vilket fick till följd att nätet fångade in en del av stora slånbusken. Nätet och delar av slånbusken plockades med in och kvällen har sedan ägnats åt att försöka rädda nätet. Vi får se om det var värt besväret när vi testar återuppsättning, förhoppningsvis i morgon.

VID DATORN
Dennis Kraft

30 maj

Jon Hessmans
DAGBOK FRÅN NIDINGENS FÅGELSTATION 
VÅREN 2015

Lördag 30 maj

Sista dagen på den här vistelsen inleddes med en hyfsat rejäl försovning. Väckarklockan stod på kl 5 (en liten sovmorgon hade jag redan planerat) men inte förrän 07:40 blev jag väckt och tumlade sömndrucken ur sängen. Snart framkom det dock att det hade regnat större delen av morgonen och inte förrän vid sju hade det hållit upp och några nät dragits upp. Och tänk, direkt började det trilla in fågel! Härmsångare, trädgårdssångare, grå flugsnappare, och i fält sågs både grönsiskor och stenknäck. Allt är relativt – lördagen var den klart bästa under vår vecka, men när vi lade ut från ön vid elvatiden hade det ringmärkts totalt 30 fåglar vilket inte är mycket att skryta med. Ändå känns det så typiskt, så typiskt att den bästa morgonen ska inträffa samma dag som man ska åka hem, när man måste packa och städa och ägna sig åt en massa annat än fåglar, och det är inte första gången jag upplever det här ute.

Grå flugsnappare

Det kom ett par småskurar till under förmiddagen så näten fick åka upp och ner några gånger. Svarthättor, rörsångare och en ny ung rosenfinkshane letade sig in (även denna utan rött). Mellan rundorna passade jag på att snabbpacka och duscha och raka mig. Jag gick en sista nätrunda precis när vi skulle åka, bagaget var instuvat i båten och skepparen stod färdig på bryggan, men plötsligt stod jag som förstenad. En liten fågel flög upp ur buskarna bakom Hönshuset och satte sig i några flädergrenar som stack upp ur slånet, och i någon sekund tittade vi på varandra innan den flög vidare, mästerligt undvikandes våra nät. Det här är vad jag tyckte mig se: en lite större sångare, storlek typ svarthätta, med blekt sandbrun ovansida och ljusa (kanske skära?) ben, ljust ögonbrynsstreck. Näbben kändes inte jättelång. Kanske kanske hade den mörk tygel, och så tyckte jag mig ana en mycket svag streckning på haka och bröst. Den hade upprätt hållning och slog ett par gånger tydligt nedåt med stjärten innan den lyfte. Sammantaget är detta svårt att få ihop till något entydigt, och i ögonblicket efter att fågeln försvann famlade jag desperat efter att få grepp om vad jag faktiskt hade hunnit se, så jag kan inte lova att allt ovanstående stämmer. Men känslan jag fick direkt när jag såg den var att det var någon av de sällsynta Iduna-arterna, de som tidigare hette Hippolais. Eksångare, stäppsångare? Tyvärr hann vi inte stanna och eftersöka den, men jag hoppas verkligen att de som är kvar får se den igen eller fånga den så att jag får veta vad det egentligen var jag såg, att jag inte bara inbillade mig hela grejen. Att det ska vara så svårt att tro sina ögon! En häftig adrenalinkick var det i varje fall.

Härmsångare, nära släkt med Iduna-sångarna

Nu sitter jag på ett tåg genom ett regnigt Sverige, tillbaka till verkligheten, och begrundar min Nidingenvecka. En vecka utan några stora mängder fågel, varken i fångsten eller i fält, men med en rolig blandning av arter och upplevelser. Väder är som väder är, och på Nidingen rättar man sig därefter, vilket också är en del av charmen. Det var fantastiskt att äntligen få komma tillbaka till det här paradiset i Kattegatt; jag hoppas verkligen att det inte dröjer lika länge innan jag kommer dit igen. Och jag vill uppmuntra alla er som läser, som tycker att det verkar lite spännande att prova på, att boka in er för en vecka. Alla är välkomna, oavsett förkunskaper och erfarenhet. Gå bara in på fågelstationens hemsida och ta kontakt med vår bokningsansvarige. Nidingen måste helt enkelt upplevas!

Farväl för den här gången, Nidingen!

Författare: Nidingen

Stationschefer för Dagbok m.m.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *