Nidingen har ingen högväxt vegetation.
Det dominerande buskskiktet är slånsnår som finns i de innersta delarna av ön. Några spridda lågvuxna oxlar och vresrosor finns också. Många av de växter som är registrerade är funna nära stranden, vilket troligen beror på att frön som av olika anledningar har hamnat i havet spolats iland tillsammans med den myckna tång som varje år bildar bankar på vissa delar av ön.
[Kruthuset intäckt med ett silkesliknande täcke]
Den tydligaste förändringen av vegetationen som kan observeras sedan 1980 är tillväxten av slånen. Nästan årligen drabbas den av slånmätarens(?) härjningar, vars larver först konsumerar hela bladmassan och sedan täcker busken i en tät silkesliknande täcke. Detta till trots frodas den på ön och har ökat i utbredning flera hundra procent.
Med sin låga strand och årliga depositioner av ilandspolat material (med en del vattenburna frön i) är det inte så konstigt att en del udda arter ibland kan konstateras på ön.
Nidingen är ca 3 000 år
Första gången en skärsnäppa satte sig på ett block på Nidingen var ca 1000 år före Kristus. Före denna tid låg Nidingen täckt av havet, men för 3000 år sedan hade ön höjts upp på grund av landhöjningen. Landhöjningen är ca 1.5 dm per 100 år vid Nidingen och ön är drygt 4 m hög. Genom detta kan man räkna ut att ön funnits i drygt 3000 år. De jordlager som bildar ön har sitt ursprung från istiden, men ytan har efterhand omvandlats kraftigt av strandprocesser. Stora klappervallar har skapats och sand har förts ut i havet. Men varför finns det så mycket jord (inte matjord) på Nidingen?
Text och Foto: Fredrik Klingberg