TORSDAG 21 JUNI 2018

DAGBOK NIDINGENS FÅGELSTATION – TORSDAG 21 JUNI 2018

VÄDER
Mulet, duggregn och frisk SV-V vind från gryningen till 08-tiden. Därefter successivt lättande molntäcke och en hel del solsken under em. Närmare midnatt någon regnskur. Min temp +11,4°C kl. 24. Max temp +16,5°C kl. 00. Nederbörd 1 mm.

02:00: Medelvind SV 11 m/s, byvind 16 m/s, +14,4°C, lufttryck 1 005,6 hPa, vattenstånd +4 cm.
08:00: Medelvind V 9 m/s, byvind 13 m/s, +12,8°C, lufttryck 1 004,4 hPa, vattenstånd 0 cm.
14:00: Medelvind VNV 11 m/s, byvind 13 m/s, +14,4°C, lufttryck 1 003,8 hPa, vattenstånd +23 cm.
20:00: Medelvind NV 10 m/s, byvind 14 m/s, +15,0°C, lufttryck 1 003,8 hPa, vattenstånd +16 cm.

Väderdata gäller för Nidingen medan vattenståndet mäts vid Råö på Onsalahalvön. Alla uppgifter är från SMHI förutom lufttryck och nederbörd som mäts av Gottskär Hotells väderstation.

Solen gick upp 04:18 och ner 22:10.

PERSONAL
Leo Rudberg, Alex Fälting, Anette Unger och Uno Unger.

VERKSAMHET
IIngen nätfångst pga vädret.
Ingen burfångst idag. Tångvallarnas födosökande fåglar kan behöva ett par dagar ro.
Boungemärkning av tobisgrisslor.

OBSERVATIONER
GRAVAND – Den ringmärkta honan, som häckar under fågelstationen i 1832 års hus, gick vid 17-tiden ner med 8 ungar till Lilla bryggan och simmade direkt med kullen till Kausan.
SNATTERAND – Honan lyfte från Kausan vid 20-tiden och flög till området V om Dammen där hon har boet.

Samtliga observationer för de tre senaste dagarna kan ses på följande länk:
https://www.artportalen.se/search/sightings/site/2117325/taxon/4000104/days/3

RINGMÄRKNING
28 individer av 1 art:
Tobisgrissla 28 pulli.
Antalet ringmärkta fåglar i juni månad uppgår till 185 och i år totalt till 3 645.

Utförlig ringmärkningstabell för innevarande år finns på hemsidan:
http://nidingensfagel.se/ringmarkning/2018.html

KONTROLLER
Inga egna kontroller idag.

UPPDRAGSARBETE
Klippning av buskar och bortförsel av sly från nätgator (6 tim) samt gräsklippning i fyrområdet (1 tim).

ÖVRIGT
Ingen nät- och burfångst, men däremot fysiskt arbete för att rensa nätgatorna, därpå gravandskoll. Under stationen har en gravand bo. Ungarna sågs idag kort utanför boet men försvann snabbt in igen. Vi bevakade boet någon timme, men inga ungar dök upp. Dock båda föräldrar! Vid ett tillfälle förföljde de en trut bara ett par meter ifrån oss – mycket dramatiskt. Men bevakningen övergavs. Strax därpå gick Leo till Kausan och Playan för att se om ungarna kanske undvikit vår bevakning, och efter resultatlöst eftersök på nämnda platser sågs plötsligt honan med ungarna S om fyrplatsen. De simmade målmedvetet mot Hamnudden, rundade denna och sedan in i Kausan – de 8 ungarna guppande i vågorna. Honan gick upp på ett par olika stenar, men ungarna stannade i vattnet, och efter en tid drog de ut mot Hamnudden igen. Deras vidare uppehälle förblir en gåta, som förhoppningsvis löses imorgon.
Under kvällen tog vi oss ut till Västudden för att ringmärka tobisgrissleungar! Efter två tomma bon hade vi sedan två ungar i varje bo, och totalt ringmärkte vi hela 28 ungar. För några som aldrig varit på Nidingen i häckningstid förut (Alex & Leo) var det en magisk upplevelse att sitta mitt i en fiskmåskoloni medan Uno vant plockade fram söta tobisgrissleungar och ringmärkte dem, och Anette skrev protokoll. Vi fick även se ett par fiskmåsungar på närhåll. Alex tyckte synd om en särskilt liten unge som satt helt ensam under vegetationen och han passade på att värma den i handen (Uno informerade oss senare att fiskmåsarna lämnar ungarna ensamma från att de är flygga förutom när de kommer med mat så det gick egentligen ingen nöd på den). Vi fick leta fram och tillbaka efter rätt bon, och ett tag virrade vi alla fyra åt varsitt håll och försökte läsa årsgamla nummermarkeringar på stenarna. Till slut lyckades Uno få rätsida på det hela och ringmärkningen fortsatte enligt plan.

VID DATORN
Uno Unger, Leo Rudberg och Alex Fälting

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *