MIDSOMMARAFTON 22 JUNI 2018

DAGBOK NIDINGENS FÅGELSTATION – MIDSOMMARAFTON 22 JUNI 2018

VÄDER
Efter ett par regnskurar vid midnatt klarnade det upp och i gryningen var det i stort sett molnfritt. Nordanvinden gav mycket god sikt och en klarblå himmel med endast en del höga slöjmoln. Efterhand mulnade det åter, men på kvällen klarnade det åter upp en del så vi fick en fin solnedgång. Min temp +11,4°C kl. 00. Max temp +16,9°C kl. 19. Nederbörd 2 mm.

02:00: Medelvind NV 7 m/s, byvind 11 m/s, +11,7°C, lufttryck 1 005,7 hPa, vattenstånd +18 cm.
08:00: Medelvind NNV 11 m/s, byvind 17 m/s, +13,7°C, lufttryck 1 008,3 hPa, vattenstånd -14 cm.
14:00: Medelvind VNV 10 m/s, byvind 13 m/s, +16,8°C, lufttryck 1 010,4 hPa, vattenstånd -1 cm.
20:00: Medelvind VSV 5 m/s, byvind 7 m/s, +16,5°C, lufttryck 1 009,9 hPa, vattenstånd -2 cm.

Väderdata gäller för Nidingen medan vattenståndet mäts vid Råö på Onsalahalvön. Alla uppgifter är från SMHI förutom lufttryck och nederbörd som mäts av Gottskär Hotells väderstation.

Solen gick upp 04:18 och ner 22:11.

PERSONAL
Leo Rudberg, Alex Fälting, Anette Unger och Uno Unger.

VERKSAMHET
Ingen nätfångst pga hårda vindar från nordsektorn.
Ingen burfångst idag liksom igår.
Boungemärkning av tobisgrisslor.

OBSERVATIONER
SNATTERAND – Den häckande honan kom flygande från området där den har sitt bo vid 14-tiden och slog till i Kausan där den började födosöka.
HAVSSULA – EN fjolåring (2K) sträckte mot NV långt västerut 07:45.
BRUSHANE – En svartkragad hane och en hona rastade i Kausan innan de sträckte mot S 08:10.

Samtliga observationer för de tre senaste dagarna kan ses på följande länk:
https://www.artportalen.se/search/sightings/site/2117325/taxon/4000104/days/3

RINGMÄRKNING
29 individer av 1 art:
Tobisgrissla 29 pulli.
Antalet ringmärkta fåglar i juni månad uppgår till 214 och i år totalt till 3 674.

Utförlig ringmärkningstabell för innevarande år finns på hemsidan:
http://nidingensfagel.se/ringmarkning/2018.html

KONTROLLER
Egen långtidskontroll:
En tobisgrissla som ruvade på 2 ägg i bo 50 på Västudden visade sig ha blivit märkt som adult (3K+) i samma bo ruvande på 2 ägg 12 juni 2014.

UPPDRAGSARBETE
Klippning av buskar och bortförsel av sly från nätgator (4 tim) samt gräsklippning (1 tim). Reparation av rasad stenmur i trädgårdsfållan (0,5 tim).

ÖVRIGT
Glad midsommar!

Ett ordentligt schema gällde för dagen (som startade med en sovmorgon): först två timmars fortsatt uppdragsarbete, sedan en timmes lunch, och därefter tvåtimmarspass så länge vi orkade. Det blev tre tobisgrisslepass. Igår hade vi mycket tur – nästan samtliga bon var bebodda, med två ungar. Dagens bon var i betydligt högre utsträckning tomma, men vi märkte trots allt en hel del ungar, och jobbade på rätt bra – trots stundtals förvirring över bons geografiska placering – under eftermiddagen. Särskilt kul var det när vi hittade ett bo som innehöll en nykläckt unge, en ruvande vuxen (redan ringmärkt) och ett ägg med en unge i som höll på att ta sig ut, och redan gjort ett litet håll för näbben. Närmare att se häckning i realtid är knappast möjligt att komma för en människa.

På väg hem från ett av grisslepassen hittade Alex en malplacerad fisktärneunge ovan trappan utanför Stefans hus. Någon timme tidigare hade vi från stationen sett en trut flyga med något i näbben, förföljd av en arg tärna – sannolikt var det ungen som truten hade burit på och sedan tappat. Uno placerade ut ungen närmre tärnorna på lämpligt vis, och vi hoppas den lyckades återförenas med sin förälder.

Och så blev det midsommarfirande också. Stefans 19 gäster firade ordentligt, och satte upp en minimal midsommarstång med hjälp av Uno (den gamla stången från tidigare år är tyvärr borta). Själva firade vi med tobisgrisslorna, och sedan med varm choklad och gubbröra på kvällen. En av Leos finaste midsommarfiranden hittills.

VID DATORN
Uno Unger och Leo Rudberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *