DAGBOK NIDINGENS FÅGELSTATION – ONSDAG 9 JUNI 2021

VÄDER

Svaga eller, på sin höjd, måttliga vindar hela dagen. Morgonen helmulen men ingen nederbörd. Uppklarnande på förmiddagen och det blev som igår en lugn varm och vacker eftermiddag.

 

Min temp: +14,3°C kl. 06. Max temp: +19,2°C kl. 18.

 

02:00: V 4 m/s, byvind 5 m/s, +15°C, vattenståndet -6 cm.

08:00: V 4 m/s, byvind 6 m/s, +16°C, vattenstånd -10 cm.

14:00: SV 5 m/s, byvind 6 m/s, +18°C, vattenstånd -3 cm.

20:00: SV 2 m/s, byvind 2 m/s, +18°C vattenstånd +7 cm.

 

Vindriktning, vindstyrka och temperatur hämtas från SMHI:s väderstation på Nidingen och vattenstånd från SMHI:s mätstation vid Råö, Onsala.

 

Solen gick upp 04:21 och ner 22:03.

 

PERSONAL

Dennis Kraft, Henrik och Annica Engdahl.

 

VERKSAMHET

24 nät 03:20-12:20 (216 nättimmar).

Registrering av egna kontroller i Fagel inklusive framtagning av ringnummer för färgkodsavlästa fåglar. Påbörjat kontrolläsning av rapporterade kontroller i Fagel.

 

OBSERVATIONER

GRÅGÅS: Ett par med sju pulli var ute och simmade utanför SO-udden. Dessutom fyra adulta fåglar i samma område.

GRAVAND: Åtta pulli i Kausan och totalt minst sju adulta fåglar på ön.

Ett par lite märkliga beteenden uppmärksammades idag. Gravandsungarna höll till och simmade med honan i en samlad flock. Plötsligt lyfter honan och flyger iväg och får då med sig en annan gravand som legat en bit bort. Ungarna fortsätter att hålla ihop och födosöker på egen hand men utan föräldrabevakning. Efter 10-15 minuters ensamhet återkommer ett par och ungarna hänger på dessa med en hane som ledare. Honan verkar däremot lite avig. Hon är sist och snappar efter en unge som är längst bak, för att jaga på den lite tror jag först. Men hon fortsätter med detta beteende även när ungen är inne i flocken och hon snappar då även efter andra ungar. Så gör hon lite då och då under den tid jag tittar på kullen.

ROSKARL: Idag sågs två rastande på Playan.

GRANSÅNGARE: En av dagens ringmärkta fåglar var extremt liten. Vinglängd 54 mm och vikt 5,8 g.

STARE: En stare sågs flygande bort från Kruthuset vid dagens första nätrunda. Den får vi räkna som höstens första.

 

Samtliga observationer för de tre senaste dagarna kan ses på följande länk: https://www.artportalen.se/search/sightings/site/2117325/taxon/4000104/days/3

 

RINGMÄRKNING

6 individer av 5 arter:

Lövsångare 1, gransångare 2, kärrsångare 1, härmsångare 1 och rödhake 1.

Antalet ringmärkta fåglar i juni månad uppgår till 118 och i år till 3 797 av 70 arter.

 

Utförlig ringmärkningstabell för innevarande år finns på hemsidan: https://nidingen.gof.nu/markning-excelark/

 

KONTROLLER

Kontroll av två av våra skärpiplärkor. Den ena, en hona, var märkt som 1K 2020 och fick idag färgringar. Den andra var en redan färgmärkt hane som märktes som 1K 2018.

 

UPPDRAGSARBETE

Gräsklippning och trädgårdsskötsel. Tömt lilla urinbehållaren och grävt upp den icke använda stora urintanken vid vår lägenhet. Gett dagens besökare en rejäl guidning om ön och dess natur.

 

ÖVRIGT

Idag var nätfångsten tillbaka på tidigare låga nivå – i snitt en fågel varannan runda!

Annica och Henrik har fortsatt gräsklippandet och nu börjar våra gräsmattor se välskötta ut. Det återstår nu nätgator och annat utanför murarna.

Undertecknad tog sig idag för att försöka snygga till i hörnet bakom vår ingångsveranda. Där har ju legat nergrävd en stor tank för urinuppsamling som inte har använts på länge. Den är nu uppgrävd och hålet har fyllts igen. Nu finns bara den lilla urinbehållaren som vi nu använder och den blev då samtidigt tömd.

Kvällen avslutades med att Annica och Henrik bjöd hela personalen på en utsökt middag vilken avnöts tillsammans med den nedgående solen. Övrig personal tackar alldeles extra för detta.

 

VID DATORN

Dennis Kraft

Författare: Nidingen

Stationschefer för Dagbok m.m.