DAGBOK NIDINGENS FÅGELSTATION – FREDAG 4 SEPTEMBER 2020

VÄDER
En blåsig och mestadels mulen dag. Lite regn under natten och en skvätt på kvällen.

Min temp: +15,5°C kl. 00 och 04. Max temp: +18,8°C kl. 14.
Nederbörd: 1,3 mm.

02:00: V 9 m/s, byvind 14 m/s, +16°C, vattenstånd +2 cm, lufttryck 1 008 hPa.
08:00: V 9 m/s, byvind 12 m/s, +16°C, vattenstånd +28 cm, lufttryck 1 010 hPa.
14:00: V 8 m/s, byvind 12 m/s, +19°C, vattenstånd +30 cm, lufttryck 1 013 hPa.
20:00:V 7 m/s, byvind 12 m/s, +18°C, vattenstånd +46 cm, lufttryck 1 012 hPa.

Vindriktning, vindstyrka och temperatur hämtas från SMHI:s väderstation på Nidingen och vattenstånd från SMHI:s mätstation vid Råö, Onsala. Mätvärden för lufttryck och nederbörd hämtas från Dest. Gottskär-Nidingens väderstation på ön.

Solen gick upp 06:23 och ner 19:58.

PERSONAL
Dennis Kraft, Inger Svensson och Ingela Kraft.

VERKSAMHET
10 nät kl. 05:30-08:00 (25 nättimmar).
11 burar på Playan kl. 09:30-18:30 och 6 burar 18:30-19:30.(106 burtimmar).
Fortsatt kontrolläsning av ringmärkning i Fagel. All märkning t o m idag är registrerad och kontrolläst. Återstår motsvarande för våra kontroller.

OBSERVATIONER
Prutgås – de tre fåglarna från igår är fortsatt kvar vid SO-udden. De tillhör den ljusbukiga rasen.
Havssula – en förbiflygande noterad..
Hussvala – under veckan har det matats för fullt i ett bo. Idag har två ungar flyttat sig från bo på Ö gaveln till att bo ovanför farstun, De matas nu där.

Samtliga observationer för de tre senaste dagarna kan ses på följande länk:
https://www.artportalen.se/search/sightings/site/2117325/taxon/4000104/days/3

RINGMÄRKNING
3 ex av 3 arter:
Större strandpipare 1, roskarl 1 och gulärla 1.
Antalet ringmärkta fåglar denna månad uppgår till 120 och i år till 5 950.

Utförlig ringmärkningstabell för innevarande år finns på hemsidan:
http://nidingensfagel.se/ringmarkning/2020.html

KONTROLLER
Egna korttidskontroller av en roskarl och två kärrsnäppor, alla märkta i augusti/september. Dessutom har en av årets skärpiplärkeungar kontrollerats.

UPPDRAGSARBETE
Avslutat utgrävning av latrinbrunn 2. Strandstädning.

ÖVRIGT
Lugnt på fågelfronten idag p g a vädret. Undertecknad har grävt ut en av latrinbrunnarna så att vi kan fylla på med nytt i denna inom kort. Jag önskar att jag kunde säga att det var ett rent skitgöra men så var det inte. Alltför mycket plastpåsar och annat som inte borde följa med avföringen ut fanns också i brunnen. Hoppas vi kan få skiten lite renare i fortsättningen.

Retro 1. Från dagboken för söndagen den 4 september 2005 citeras följande: ”Anders Magnusson kryssade en ny fjäril för Nidingen, nämligen en stor dagsvärmare som ryttlade framför blommorna i vresrosbusken N om vår lägenhet. I övrigt i fjärilsväg sågs även amiral, nässelfjäril och förståss kålfjäril.”
Det är alltså inte bara fåglar som registreras här på Nidingen. Främst genom Uno och Magnus Ungers försorg har vi en rätt omfattande artlista för ön. Experterna får rätta mig men jag tror att det är närmare 500 fjärilsarter som har noterats härute.

Retro 2. Ur dagboken från lördagen den 4 september 2010 hämtar vi följande som visar att allt inte bara är bekymmersfritt. Som tur är har vi då händiga och dristiga gubbar som Mikael Hake. Såhär skriver han: ”Ja, jag säger då det, att en sådan badkruka som jag skall behöva hoppa i det kalla havsvattnet tre gånger under en eftermiddag… Vattnet var i och för sig inte så vansinnigt kallt (17,5 grader), men när man kom upp! Fy fagerlund sicken kyla som bet sig in i märgen det tog flera timmar innan jag tinade upp och jag kände mig tvungen att sätta på värmen i vardagsrummet. Dessutom såg man ut som ett sviskon när man hade tillbringat alltför lång tid i vattnet, och en elak brännmanet delade med sig av en av sina tentakler. Detta något avvikande beteende tarvar naturligtvis en rejäl förklaring. Under färden till Nidingen var allt normalt. Båten startade som ett fickur och det var inga problem alls. Väl ute på ön fann vi bryggan belamrad av en mängd båtar. Vi fick trixa oss in och kunde till slut lasta av den tillträdande personalens pinaler och lasta på den avgåendes dito. När Hugo sedan skulle styra båten mot land, så gick inte rodret att rubba. Efter ett första dopp kunde undertecknad konstatera att rodret på något oförklarligt sätt hade vridit sig maximalt åt ena hållet och lyckats komma förbi den stoppspärr som sitter där, Det blev till att hämta diverse verktyg och hoppa i plurret igen. Jag lyckades få tillbaka rodret innanför spärren, men när Hugo, Uno co. skulle ge sig av återupprepades samma scenario. De fick ta sig in till bryggan igen och undertecknad fick hoppa i drickat ytterligare en gång för att rätta upp rodret. Sedan blev de bogserade av Patrik in till Gottskär. Vi hoppas kunna fixa det hela under veckan som kommer.”

VID DATORN
Dennis Kraft

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *