DAGBOK NIDINGENS FÅGELSTATION – TORSDAG 28 JUNI 2018

VÄDER

Morgon var helt utan vind och disig och daggen låg tät men med hettan kom lite bris och sikten klarnade. Min temp +18,4°C kl. 04. Max temp +24,2°C kl. 16. Ingen nederbörd.

02:00: Medelvind V 1,4 m/s, byvind 3,1 m/s, +18,7°C, lufttryck 1 027,4 hPa, vattenstånd -15 cm.

08:00: Medelvind S 2,0 m/s, byvind 2,4 m/s, +19,1°C, lufttryck 1 026,3 hPa, vattenstånd +-0 cm.

14:00: Medelvind V 3,2 m/s, byvind 4,3 m/s, +22,3°C, lufttryck 1 024,2 hPa, vattenstånd -11 cm.

20:00: Medelvind V 3,3 m/s, byvind 5,3 m/s, +22,5°C, lufttryck 1 019,4 hPa, vattenstånd +2 cm.

Väderdata gäller för Nidingen medan vattenståndet mäts vid Råö på Onsalahalvön. Alla uppgifter är från SMHI förutom lufttryck och nederbörd som mäts av Gottskär Hotells väderstation.

Solen gick upp 04:21 och ner 22:10.

 

PERSONAL

Ulrika Tollgren och Linda Niklasson.

 

VERKSAMHET

Nätfångst med 18 nät kl.04:00-09:00 (90 nättimmar).

 

OBSERVATIONER

GRAVAND – paret i Kausan har 7 ungar kvar som de försvarar med näbbar, vingar och klor.

KÄRRSNÄPPA – ett svårsett ex födosökte på utsidan av hamnudden.

MYRSPOV – ett ex hittades födosökande på Playan på kvällen.

TAMDUVA – har sett alltmer hängig ut och återfanns under förmiddagen avliden.

 

Samtliga observationer för de tre senaste dagarna kan ses på följande länk:

https://www.artportalen.se/search/sightings/site/2117325/taxon/4000104/days/3

 

RINGMÄRKNING

1 individ av 1 art:

Skärpiplärka 1.

Antalet ringmärkta fåglar i juni månad uppgår till 307 och i år totalt till 3 767.

 

Utförlig ringmärkningstabell för innevarande år finns på hemsidan:

http://nidingensfagel.se/ringmarkning/2018.html

 

KONTROLLER

Egna långtidskontroller:

Inga.

Egna korttidskontroller:

Skärpiplärka 1.

 

UPPDRAGSARBETE

Inget uppdragsarbete idag.

 

ÖVRIGT

Dagen började med en medelvind 0,0 m/s. Gräset var daggvått och när vi fixat med näten räknades sälar och tumlare, de förstnämnde låg på både stenar och i havet medan tumlarna bröt den spegelblanka vattenytan. 16 respektive 3 blev antalen.

Fågelfångsten blev desto magrare och när hettan tilltog och ön började invaderas av gäster rullade vi ihop och hade då bara haft en kontroll av en ung skärpiplärka. Linda hängde ut skylten med vykort och t-shirts-försäljning utanför labbet och vi pratade med besökare och försökte svara på alla frågor.  Lindas drive gav napp för när hon tittade in i labbet en stund senare hade det fladdrat in en omärkt skärpiplärka som numera också är en anständig niding. Öppet Hus spräckte nymärkningsnollan, men inte försäljningsnollan.

Vi kunde under morgonen också följa hur en trut, som tagit en stor, ringmärkt tobisgrissleunge, satt och hade ett stort sjå med att försöka svälja den. Därefter ett sjå med att behålla den. Måltiden var så stor att den misslyckades när den skulle lyfta och fick istället sitta kvar och smälta måltiden en stund. Ytterligare en unge gick senare på dagen samma öde till mötes. Vi hoppas att ungarnas ringar skaver i deras magar. Har också en fundering på ifall kåkstaden är en farlig plats att växa upp i?

Vår vän brevduvan, som blivit alltmer hängig lämnade på förmiddagen in och flyger förhoppningsvis vidare i mer sälla jaktmarker. På hens ring fanns följande information: Benzing och 2016 0420.

Vattnet är numera så varmt att det knappt känns svalkande. Riktigt skönt att plaska runt en stund när solen stod som högst. På eftermiddagen tog vi det ännu lite lugnare med vila, jobb och redigering. När vi konstaterat att vi hade ön för oss själva kl.17:30 tog vi tillfället i akt att gå på bojakt . Badtunna, läm och bryggor undersöktes efter fler tobisgrisslebon, men utan resultat. Gårdagens bo hittades på södra sidan av stora bryggan precis innan där översta stocken slutar. 7 båtar med 19 vuxna och 8 barn har idag gästat Nidingen.

Har gjort en lista med alla RUBIN-koder som kan vara bra att ha koll på och den sitter nu längst bak i ringmärkningspärmen.

VID DATORN

Linda Niklasson och Ulrika Tollgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *