Torsdag 28 maj

DAGBOK NIDINGENS FÅGELSTATION

VÄDER
Tidigt på morgonen svaga vindar men från sextiden tilltagande och vid halv nio kom regnet. Därefter blåsigt med regn av och till under hela eftermiddagen, däribland en rejäl hagelblandad skur med lite åska. Vid fyratiden uppklarnande och därefter en solig kväll.

03.00: Medelvind SV 6 m/s, byvind 8 m/s, +9,6°C, vattenstånd +2 cm
06.00: Medelvind SSO 7 m/s, byvind 8 m/s, +10,2°C, vattenstånd ±0 cm
09.00: Medelvind SO 12 m/s, byvind 15 m/s, +10,8°C, vattenstånd -8 cm
12.00: Medelvind SSO 9 m/s, byvind 13 m/s, +11,0°C, vattenstånd -13 cm
16.00: Medelvind S 8 m/s, byvind 20 m/s, +11,0°C, vattenstånd +11 cm
22.00: Medelvind VSV 9 m/s, byvind 14 m/s, + 9,1°C, vattenstånd +6 cm

Väderdata från SMHI och/eller Gottskärs Hotells väderstation på Nidingen. Vattenståndet mäts vid Ringhals.

Solen gick upp 04:29 och ner 21:50.

PERSONAL
Dennis Kraft, Eva Mattsson, Jon Hessman och Jan Wärnbäck med barnen Isabel och Hedda och farmor Hilkka.

VERKSAMHET
Nät: 24 st 03:30-07:00, 17 st 07:00-08:30. Burar i Kausan: 24 st 03:45-19:30. Burar på Playan: 13 st 03:45-19:30.

OBSERVATIONER:
Vitkindad gås Tre rastade kort på eftermiddagen.
Knipa En honfärgad flög förbi på morgonen.
Storlom En sträckte mot S på morgonen.
Smålom En sträckte mot S på morgonen.
Tornfalk En flög plötsligt förbi längs nordstranden mitt i regnet och blåsten. Oväntat!
Roskarl Fem rastade på stränderna.
Tretåig mås På gamla fyrarna 22 häckningar med ägg/ungar (minst 15 pulli), 18 par på bo på sjömärket (minst 2 pulli) och ett par på stenen intill sjömärket. Totalt 41 par.
Gärdsmyg En hona med ruvfläck ringmärktes efter fångst i nät 5B. Intressant med tanke på hanen som sjungit de senaste dagarna!
Koltrast En nyss flygg unge ringmärkt efter fångst i Kruthusnäten.

RINGMÄRKNING
11 individer av 9 arter:
Gräsand 1, kärrsnäppa 1, rödbena 3, roskarl 1, gärdsmyg 1, koltrast 1, gransångare 1, lövsångare 1, törnskata 1.
Totala antalet fåglar ringmärkta denna månad är 769 och i år 4 215.

KONTROLLER
Totalt 17 skärsnäppor kontrollerades idag, de två äldsta var minst 7 år gamla. Dessutom kontrollerades tre skärpiplärkor varav två honor med ruvfläck.

UPPDRAGSARBETE
Två timmars gräsklippning.

ÖVRIGT
Våra förhoppningar om klirr i näten kom på skam men det klirrade lite i burarna i alla fall. Dagens märkligaste fångst var när två bråkande gräsandshanar trängde in sig i samma vadarbur! En av dem lyckades klämma sig ut ur uttagsluckan innan vi hann fram men den andra kunde ringmärkas. Även ett par intressanta ringmärkningar av häckande(?) fåglar samt räkning av tretåbon, se ovan. Totalt har vi nu ringmärkt 50 fåglar den här veckan vilket inte är mycket att skryta med.

VID DATORN
Jon Hessman

28 maj

Torsdag 28 maj    Jons dagbok

Våra förhoppningar om god fart i näten på morgonen kom på skam. Inte på grund av felaktiga väderprognoser, näten hängde nästan helt slappa inledningsvis men av någon anledning ville inte fåglarna infinna sig. Kanske var det för fint väder, att de fåglar som sträckte fortsatte direkt in till fastlandet? Det blåste upp mellan klockan sex och sju, precis som utlovat, och vid halv nio kom regnet varpå vi fick dra ner de sista näten. Bland de fem fåglar som hunnit fastna var det två som stack ut lite. Dels hoppade koltrastparets nyligen flygga unge in i ett nät ute vid Kruthuset, och dels fångade vi en gärdsmyg med ruvfläck – och här blir det intressant! Naturligtvis kan det vara som med bofinken häromdagen, att den kommer från en misslyckad häckning i land, men med tanke på att en gärdsmygshane sjungit i buskagen de senaste dagarna blir man ju lite fundersam. Kan Nidingens första gärdsmygshäckning vara i görningen??

Dagens vackra soluppgång

Resten av dagen bjöd på regn och blåst om vartannat, bland annat ett par riktigt rejäla skurar. Under den ena stod jag ute på stora bryggan, i full regnmundering såklart så förutom att handskarna blötte igenom höll jag mig torr. Hagel och regn piskade min rygg i kulingen, åskan mullrade men det hördes knappt över det öronbedövande dånet av droppar som slog mot havsytan och vågor som bröts mot revet bakom mig. En riktigt mäktig upplevelse! Det var fascinerande att se hur oberörda fåglarna tedde sig, gravänderna låg lugnt i viken och skärsnäpporna promenerade vidare i tången, men de har naturligtvis inget annat val. Tak är ändå en bra uppfinning, det måste jag tillstå.
Dagens överraskning var en tornfalk som inte lät sig hindras av regn och blåst utan plötsligt kom flygande längs nordstranden, svårt trakasserad av de häckande måsarna. Nederbörden fick annars lite vadare att gå ner i Kausan och på Playan och vadarburarna gav faktiskt fler nymärkningar än näten idag. En kärrsnäppa, en roskarl och tre rödbenor letade sig in i burarna tillsammans med de sedvanliga skärsnäppekontrollerna, men den mest otippade fångsten var ingen vadare. Två hormonstinna gräsandsdrakar som hela förmiddagen bråkat om en hona lyckades på någon vänster brotta sig in i samma vadarbur (imponerande med tanke på att öppningarna inte är större än ca 10 cm) och fortsatte tjafsa när de väl satt där inne. När jag närmade mig för att plocka ut dem blev det dock fart på änderna och precis innan jag hann fram tråcklade en av dem sig ut ur uttagsluckan (som egentligen också är för liten för en kraftig gräsand) och flaxade iväg över stranden. Attans! Men bättre en and i handen än två i tången, som det heter, och det här var faktiskt Nidingens blott nionde ringmärkta gräsand.

_DSC0055

Stationschefen passade på att räkna de tretåiga måsarna idag och kom fram till 22 häckningar med ägg och/eller ungar på de gamla fyrarna (minst 15 kläckta ungar). Detta innebär att det häckar tre par på alla fönsterbleck utom två. Trångt blir det! En vecka som denna är det för övrigt lätt att tycka synd om paren på fyrarnas västra sidor, som får all vind och nederbörd rakt i ansiktet. På sjömärket nere på den så kallade Rissastenen vid nordstranden, uppkallad efter den tretåiga måsens vetenskapliga namn, ligger 18 par på bo men det är oklart hur många av dem som faktiskt har ägg eller ungar. Två ungar har vi i alla fall sett där. Dessutom ligger ett par på stenen nedanför märket. Således häckar upp till 41 par i år, vilket är ungefär som det brukar.

Tretåiga måsar på bo i en av Nidingens gamla tvillingfyrar

Dagen avrundades med en vacker regnbåge. Imorgon väntas åter blåst och på eftermiddagen lite regn. Kanske kan det blåsa in någon kul havsfågel, kanske kan det gå till lite i burarna, men annars blir det nog ungefär som det har varit hittills. Totalt har vi nu ringmärkt 50 fåglar i veckan vilket i ärlighetens namn är väldigt klent. Men alltid händer det någonting här ute, om inte i näten så utanför!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *