Lördag 23 maj

VÄDER
Solig men blåsig dag.

03:00: Medelvind V 13 m/s, byvind 16 m/s, +9,9 °C vattenstånd +12 cm
06:00: Medelvind V 12 m/s, byvind 14 m/s, +9,4°C vattenstånd +8 cm
09.00: Medelvind V 12 m/s, byvind 16 m/s, +10.1°C, vattenstånd +13 cm
12.00: Medelvind V 9 m/s, byvind 11 m/s, +12.2°C, vattenstånd +15 cm
16.00: Medelvind V 5 m/s, byvind 6 m/s, +13,0°C, vattenstånd +3cm
22.00: Medelvind SV 7 m/s, byvind 8 m/s, + 10,6°C, vattenstånd -2 cm

Väderdata från SMHI och/eller Gottskärs Hotells väderstation på Nidingen. Vattenståndet mäts vid Ringhals.

Solen gick upp 04:41 och ner 21:38.

PERSONAL
Tommy Järås, Per Arne Lindgren och Anders Melin lämnade idag ön och avlöstes av Jon Hessman och Jan Wärnbäck med barnen Isabel och Hedda och farmor Hilkka.

VERKSAMHET
Nät: 12 st 03:45-08:30. Burar i Kausan: 24 st 04:00-19:00. Burar på Playan: 14 st 04:00-19:00.
Gjort klart med märkningar och kontroller för mars och april samt skickat iväg dem till ringmärkningscentralen.

OBSERVATIONER:
Prutgås 1 kom troligen från Klockfotsrevet och flög på norrsidan ön i riktning mot Malö. Efter en stund vände den tillbaka till ön.
Fiskgjuse 1 sträckande österut.
Pilgrimsfalk 1 tog en vända över tärnkolonin vid sextiden på kvällen.
Kustlabb 1 flög förbi österut just som båten med den avbytande personalen gick in i hamnen.
Tretåig mås Idag har det kläckts ungar i ytterligare ett bo på västra gamla fyren. Nu är det alltså minst fyra kläckta bon på fyrarna. Hur det ser ut på skylten vet vi inget om.

RINGMÄRKNING
3 individer av 3 arter:
Större strandpipare 1, Törnsångare 1, Lövsångare 1

Totala antalet fåglar ringmärkta denna månad är 719 och i år 4 165.

KONTROLLER
Totalt 20 skärsnäppor kontrollerades idag, de två äldsta var 7 år gamla.
En rödbena som pullmärktes 2003 kontrollerades. Den är även kontrollerad 2011 och 2013.

UPPDRAGSARBETE
Turisttoan tömd, 0,5 tim.

ÖVRIGT
På grund av vinden ägde personalbytet rum skett lite senare än planerat, först strax innan kl 17 var vi ute på ön. Som vanligt är det ett och annat praktiskt att avhandla vid bytet så det var först vid sjutiden som vi kunde slappna av ordentligt och njuta av att vara på plats. Det finns inget bättre än Nidingen på våren! Fågelmässigt har inte mycket hänt sedan vi kom ut, ett par skärsnäppekontroller har plockats ur fällorna, men känslan av att vara här bland öns alla häckfåglar är fantastisk. Det kommer att bli en härlig vecka!

VID DATORN
Tommy Järås och Jon Hessman

23 maj

DAGBOK FRÅN NIDINGENS FÅGELSTATION VÅREN 2015

av Jon Hessman

Lördag 23 maj

Den som väntar på något gott väntar alltid för länge. Redan igår kväll beslutade vi att flytta fram personalbytet några timmar på grund av vindprognosen och idag fick vi skjuta på det ytterligare. På Nidingen är det vädergudarna som bestämmer. Deras nycker avgör vad man kan och inte kan göra. Det är lite av charmen också, att låta väder, vind och natur styra hela ens liv. Men vill man ut till Nidingen så vill man! Vid fyra kunde vi så äntligen lägga ut och tre kvart senare satte jag min fot på Nidingen. Hela ön välkomnade mig – de kentska tärnorna på sydvästudden, skärsnäpporna på stenarna i Kausan, den lila triften i slänten upp mot husen. Underbart!

IMG_6026[2]

Just så här års är Nidingen som allra bäst. Bobygge, ruvning och andra häckningsbestyr pågår vart man än vänder sig. Alla öns karaktärsarter är på plats. Tretåiga måsar skränar från fyrarna med sina kusligt barnlika stämmor, tobisgrisslor surrar förbi över havet, hussvalor far in och ut ur sina filtholkar, skärpiplärkor piper överallt. Vårkänslan är total.

Skärpiplärka

Som alltid vid personalbyte är det ett antal praktiska detaljer som måste gås igenom. Med anledning av blåsten var inga nät uppe när vi kom. Vadarfällor stod dock uppställda på öns båda stränder, Playan och Kausan, och ur dem fick vi plocka en och annan redan ringmärkt skärsnäppa. Det kändes som en lagom mjuk start på vistelsen, och ändå blev det ingen tid till regelrätt fågelskådning förrän framemot åtta på kvällen. Dagens mest intressanta observationer var en kustlabb som drog förbi precis när vi tuffade in mot bryggan och en pilgrimsfalk som tog en vända över ön till måsars och tärnors förskräckelse.

En av eftermiddagens skärsnäppor

Annars laddar vi mest för imorgon. Det ser tyvärr ut att fortsätta blåsa en del, men vi ställer väckarklockan på 03:30 och hoppas att det går att sätta upp åtminstone några nät. Den enda nackdelen med Nidingen så här års är tidiga morgnar!

Författare: Nidingen

Stationschefer för Dagbok m.m.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *