DAGBOK NIDINGENS FÅGELSTATION LÖRDAGEN 29 JULI 2023­

 

VÄDER: Växlande molnighet. Solen värmde gott en stund på eftermiddagen. Vid 17-tiden kom lite regnstänk, annars uppehåll hela dagen.

 

02:00: SV 3,3 m/s, byvind 4,9 m/s, +17,0°C, vattenstånd 21 cm.

08:00: SSO 8,2 m/s, byvind 9,3 m/s, +17,3°C, vattenstånd 8 cm.

14:00: S 3,1 m/s, byvind 5,0 m/s, +18,5°C, vattenstånd 9 cm.

20:00: S 2,5 m/s, byvind 3,7 m/s, +17,8°C, vattenstånd 14 cm.

Min temp: +16,2°C kl.05-06. Max temp: +18,7°C kl.15.

 

Vindriktning, vindstyrka och temperatur hämtas från SMHI:s väderstation på Nidingen och vattenstånd från SMHI:s mätstation på Råö, Onsala.

Solen gick upp 05:05 och ner 21:31.

 

PERSONAL:
Patrik Jonasson, Ros-Marie Jonasson, Theo Jonasson, Ella Jonasson, Molly Jonasson, Lisa Leijon Grip, Anton Svendsen, Josefin Svendsen, Edvin Svendsen, Emilia Svendsen, Mats Hagman, Moa Ivarsson, Josef Hagman, Stella Hagman, Sigge Hagman avlöstes vid middagstid av Malin Unger med sonen Charlie och hans kusin Elias Unger samt Anette Unger och Uno Unger. Skeppare vid personalbytet med fågelstationens båt var Fredrik Klingberg, som hade med sig en granne under båtfärden.

 

VERKSAMHET:

Stormsvalefångst: 2 nät 23:00 (28/7) – 04:30 (11 nättimmar).

Nätfångst: 12 nät 20:15-22:15 (24 nättimmar).

OBSERVATIONER:
STÖRRE STRANDPIPARE: 30 rastande på Västudden.

SMÅSPOV: En höll till på Västudden vid middagstid och hördes där även efter solnedgången.

ROSKARL: En hördes ute på Västudden under eftermiddagen.

LUNNEFÅGEL: Av allt att döma samma fågel som sågs igår vid Nordstranden under morgonen och fram till då hade setts 40 gånger på/vid Nidingen sedan den upptäckte den 14 april i våras.

STORMSVALA: En ad hane nätfångades strax efter 03:00 ute på Västudden. Det visade sig vara en redan märkt fågel med norsk ring. Se utförlig beskrivning av fångsten under rubriken Övrigt.

SVART RÖDSTJÄRT: En juv höll till i fyrområdet under morgonen.

Samtliga fågelobservationer för de tre senaste dagarna kan ses på följande länk: https://www.artportalen.se/search/sightings/site/2117325/taxon/4000104/days/3

 

RINGMÄRKNING:

En fågel av en art

Sädesärla 1.

Antalet ringmärkta fåglar denna månad är 468 och i år totalt 5223.

Tabell över årets ringmärkning kan ses på hemsidan eller denna länk:

https://nidingen.gof.nu/2023-2-1/

 

KONTROLLER:

En främmande kontroll av en stormsvala med norsk ring. Se vidare under rubriken Övrigt.

 

UPPDRAGSARBETE:

Guidning och underhåll av SMHI-stationen.

 

ÖVRIGT:

Rapport från Patrik och Anton om stormsvalan: Under gårdagen bestämde vi oss för att göra ett försök att ringmärka stormsvala. Det har fångats tre stormsvalor på Nidingen tidigare (2 ex 23 juli 2011 och 1 ex 19 aug 2016).
Vi har själva gjort försök två tidigare år, utan framgång. Anledningen att vi ville försöka igen var att förutsättningarna verkade gynnsamma. Natten innan ringmärktes en stormsvala på Skagen. Och vinden skulle under natten bli ca 4 m/s S-SO. Med hjälp av våra ungdomar så flyttade vi ner två av fyrnäten längst ut på Västudden. Där ställde vi dom med 90 graders vinkel mot varandra, med en stor stenbumling (nu döpt till Hydrobatesstenen) i vinkelns hörn, som skulle skugga näten från fyren, och göra dom svårare att se tänkte vi. Ett nät stod alltså i nord-sydlig riktning, i vinkel med ett i västlig-östlig riktning.
Uppe på stenbumlingen placerade vi en trådlös högtalare med ganska bra tryck i, samt en mobiltelefon och ett batteripack. Vi spelade under natten upp en loop med det läte som finns i Fågelguidens app. Vi drog upp näten efter att solen gått ner, och kontrollerade dom sedan en gång i timmen. Klockan 23, 00, 01 och 02 så var det helt tomt i näten. Men strax efter klockan 03 så hängde plötsligt fågeln i nätet! Den hade gått i nätet från nordsidan, precis framför högtalaren. Det visade sig vara en stormsvala som redan var ringmärkt i Norge. Vi blev förstås helt överlyckliga! Efter att ha konsulterat boken ”Non passerades” i ringmärkarboden bestämde vi den till en adult hane. Även om könsbestämningen av stormsvalor är ytterst svår, så gjorde vi i alla fall ett försök. Fågeln vägdes, mättes och fotograferades. Våra fruar kom upp och fick se fågeln, och en fågelskådare från Orust, Jonas Smålander, som kommit ut (och bjudit oss på fika tidigare på dagen) och hyrde ett av Stefans rum, fick också se den innan vi släppte den vid Lilla bryggan. Då hade det hunnit börja ljusna och stormsvalan fladdrade iväg på sitt speciella sätt över vattnet i riktning öster ut. En fantastisk upplevelse som gav mersmak!

 

VID PROTOKOLLET:

Uno Unger

Författare: Nidingen

Stationschefer för Dagbok m.m.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *