DAGBOK NIDINGENS FÅGELSTATION FREDAG 28 APRIL 2023

VÄDER

Fortsatt friska västliga vindar under natten, under dagen gradvis avtagande, under kvällen så gott som stiltje och bleke på havet. Klart under förmiddagen, under eftermiddagen halvklart med molnigheten huvudsakligen bestående av höga slöjmoln.

 

Min temp: +6,5 °C kl. 04 och kl. 06. Max temp: +9,3°C kl.13 och kl. 14.

 

02:00: V 8,5 m/s, byvind 10,3 m/s, +6,6°C, vattenstånd 2 cm.

08:00: V 4,3 m/s, byvind 6,2 m/s, +6,8°C, vattenstånd -23 cm.

14:00: SV 3,8 m/s, byvind 5,1 m/s, +9,3°C, vattenstånd -9 cm.

20:00: V 0,5 m/s, byvind 2,1 m/s, +7,7°C, vattenstånd -17 cm.

 

Vindriktning, vindstyrka och temperatur hämtas från SMHI:s väderstation på Nidingen och vattenstånd från SMHI:s mätstation på Råö, Onsala.

 

Solen gick upp 05:34 och ner 20:48.

 

PERSONAL

Johan Bergquist, Harald Ris, Margareta Wilhelmsson, Carina Widenstedt och Elizabeth Sjöström.

 

VERKSAMHET

17 nät 04:30-08:00 och 27 nät 08:30-11:30 (140,5 nättimmar).

 

Bokartering: Ett nytt bo av ejder på hamnudden, två nya bon av större strandpipare, ett söder om Vinschskjulet och ett på Playan söder om Kruthuset, samt ett bo av snatterand i slånet öster om SMHI:s väderstation.

 

Sträckbevakning 05:00-09:30.

 

Nätlagning av nät 1C och 12A.

 

 

OBSERVATIONER

Snatterand: För femte året i rad har det konstaterats häckning av snatterand på Nidingen, då den 2018 noterades som häckfågel på ön för första gången. Snatterandshonan stöttes från slånbuskagen strax öster om SMHI:s väderstation och vi kunde lokalisera 3 ägg. Det finns två hanar av snatterand på ön, så när hon är uppe och flyger är hon fortsatt kraftigt uppvaktad.

Bergand: En hane passerade fint förbi västudden i en grupp med sjöorrar.

Svartkråka: Ett ex observerades sträckande i den för Nidingen något oortodoxa riktningen nordväst. Kråkan passerade pedagogiskt tillsammans med en råka och en gråkråka. Vi har den senaste veckan vid flera tillfällen observerat flockar med just Corvus-arter sträckande mot nordväst. Kan det möjligen vara fåglar som misslyckats/ inte går till häckning som söker sig till sällare jaktmarker i Danmark?

 

 

Samtliga fågelobservationer för de tre senaste dagarna kan ses på följande länk: https://www.artportalen.se/search/sightings/site/2117325/taxon/4000104/days/3

 

RINGMÄRKNING

24 fåglar av 7 arter:

Lövsångare 7, gransångare 8, kungsfågel 1, gärdsmyg 2, rödhake 3, gråsiska 2 och sävsparv 1.

 

Antalet ringmärkta fåglar denna månad uppgår till 2167 och i år totalt till 2961.

 

Tabell över årets ringmärkning kan ses på hemsidan eller denna länk:

https://nidingen.gof.nu/2023-2-1/

 

EGNA KONTROLLER

 

Korttidskontroller av; gransångare 3, gärdsmyg 1, järnsparv 1, kungsfågel 1, lövsångare 1 och rödhake 3.

 

 

UPPDRAGSARBETE

Strandstädning. Toalettskötsel och latrin- och sophantering. Molnhöjdsmätaren på SMHI:s väderstation rengjordes från fågelbajs. Reservatsskötsel, slånbekämpning söder om Kruthuset.

 

Anders Magnussons kamrater, som var förstagångsbesökare på ön, fick en kort ringmärkningsguidning.

 

ÖVRIGT

Om de två tidigare dagarna varit något händelselösa så har det idag varit full rulle på ön, om än kanske inte bland fåglarna. Några enstaka fåglar lyckades ringmärkas och sträckspanarna gladdes åt lite rörelse på sjöorre och vitkindad gås. Stefan var ute för att börja vårstäda sina lokaler inför turistsäsongen. Per med kollega var ute över dagen och arbetade med vattnet på ön, nu finns vatten på gästtoan och saltanläggningen har fått puttra i gång. Anders Magnusson med kamrater besökte under eftermiddagen ön, skådade samt bjöd personalen på öl och diverse snacks, mycket uppskattat. Då de senaste dagarna inte inbjudit till särskilt mycket uteaktivitet så har personalen idag roat sig med desto mera, diverse uppdragsarbeten, städning och nätlagning för att nämna några. Undertecknad kommer äta upp sin hatt om vi inte fångar över 300 fåglar imorgon, fortsättning följer.

 

Vid datorn

Johan Bergquist

Författare: Nidingen

Stationschefer för Dagbok m.m.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *