DAGBOK NIDINGENS FÅGELSTATION – LÖRDAG 4 JUNI 2022

VÄDER

Huvudsakligen svaga vindar från V-sektorn. Lite moln under morgonen och då också rätt disigt. Frampå dagen lättade diset och det blev en fin sommardag.

 

Min temp: +11,8°C kl. 05 och 06. Max temp: +14,5°C kl. 15.

Nederbörd: Ingen.

 

02:00: V 3,5 m/s, byvind 7,1 m/s, +12,2°C, vattenstånd -1 cm.

08:00: V 3,1 m/s, byvind 4,7 m/s, +12,0°C, vattenstånd -5 cm.

14:00: SV 2,6 m/s, byvind 4,4 m/s, +14,0°C, vattenstånd +3 cm.

20:00: SV 4,0 m/s, byvind 4,7 m/s, +14,1°C, vattenstånd +3 cm.

 

Vindriktning, vindstyrka och temperatur hämtas från SMHI:s väderstation på Nidingen och vattenstånd från SMHI:s mätstation vid Råö, Onsala.

 

Solen gick upp 04:25 och ner 21:57.

 

PERSONAL

Dennis Kraft och Eva Mattsson samt fram till 13 Åke Pettersson. Tommy Järås skötte transporten med vår båt.

 

VERKSAMHET

24 nät 04:00-17:00 (312 nättimmar).

Inga burar.

Kontrolläsning av kontroller i Fagel.

 

OBSERVATIONER

Vitkindad gås: Två drog förbi.

Turkduva: En kom från öster och flög över ön ut mot väster. Efter en liten stund kom den tillbaka och flög en runda över ön för att sedan dra vidare mot söder.

Sillgrissla: En låg på vattnet norr om ön.

Lunnefågel: Är kvar även idag.

Sydnäktergal: På morgonen fångades denna näktergal. Trots lång vinge visade utseende och vingformler att vi hade fångat stationens tredje sydnäktergal.

Valross: Detta arktiska säldjur upptäcktes av Stefan i samband med att han kom ut med en grupp. Den låg på grusrevet intill Lillelands fyr. Det är ett stort exemplar med rejält långa betar. Första gånen detta karismatiska djur ses på Nidingen och enligt uppgift sjunde fyndet i Sverige sedan år 1900.

Tumlare: En individ sågs utanför nordstranden.

 

Samtliga fågelobservationer för de tre senaste dagarna kan ses på följande länk:https://www.artportalen.se/search/sightings/site/2117325/taxon/4000104/days/3

 

RINGMÄRKNNG

58 individer av 13 arter.

Strandskata 1 pullus, törnskata 3, lövsångare 23, sävsångare 2, kärrsångare 3, härmsångare 2, svarthätta 2, trädgårdssångare 4, ärtsångare 8, törnsångare 5, grå flugsnappare 2, sydnäktergal 1, och rödstjärt 2.

Antalet ringmärkta fåglar denna månad uppgår till 85 och i år totalt till 4 413.

 

Utförlig ringmärkningstabell för innevarande år finns på hemsidan:

https://nidingen.gof.nu/2022-2/

 

KONTROLLER

Egna kontroller av en törnskata märkt igår, en gärdsmyg märkt den 26/4, en av årets koltrastungar samt tre skärpiplärkor, märkta 2/6 (2+), 30/6-20 (3+) och 31/3-18 (20).

 

UPPDRAGSARBETE

Guidning av besökare och sopdestruktion.

 

ÖVRIGT

Det är alltid spännande på Nidingen – en vet aldrig vad som kan dyka upp. Denna dag blev ett gott exempel på detta. Att Lunnefågeln som varit här i nästan tre veckor skulle ses var ju inte så oväntat men det tog ett bra tag innan vi fick se den. Det var dock ett par andra saker som skulle göra att detta blev en dag att minnas. Vid sjutiden kom Eva in med en näktergal som efter examinering blev till stationens tredje sydnäktergal. De föregående var båda från 1980-talet, 83 respektive 85, och ingen av oss hade varit med på någon av dessa. Så det var rätt positiv stämning och Åke som skulle åka hem idag var mäkta nöjd.

Det var ändå inte slut med detta. När Stefan kom med en grupp på elva grabbar som ska övernatta till i morgon var hela sällskapet upprymda. De hade nämligen fått se en Valross vid Lillelandsfyren. Vi plockade genast fram tubkikarna för att titta på den. Det är dock långt från fyrplanen till Lilleland, cirka två km. och dessutom var det rätt disigt. För oss såg valrossen mest ut som en stor klump. Tommy som hade kommit ut för att hämta iland Åke for mot land och körde då vägen förbi Lilleland för att titta närmare på den. Anders Andersson som kommit ut för att titta på Lunnefågeln bjöd Eva och undertecknad på en tur till Lilleland och åter så att även vi fick njutobsar på denna sälsläkting. Ett fantastiskt djur som vi bedömde vara mer än tre meter lång och med mer än halvmeterlånga betar. En riktigt tung art att lägga till på Nidingens artlista. Tillsammans med knubbsäl och tumlare blev det tre däggdjursarter idag. Så många tror jag aldrig vi har haft på en dag tidigare.

 

VID DATORN

Dennis Kraft

Författare: Nidingen

Stationschefer för Dagbok m.m.