28 februari 2023 Idag har vi påbörjat årets verksamhet

Idag har vi påbörjat årets verksamhet på Nidingens fågelstation. Dennis Kraft med frun Ingela är på plats. Vi var dessutom några (Tommy Järås, Eva Åkesson och jag) som var med på premiärturen med fågelstationens båt med Lasse Hellberg vid rodret. Dessutom såg vi till att två elektriker från Vattenfall kunde komma ut över dagen med vår båt för att få igång elen på ön, som falerat (åtminstone delvis under ett par veckor). Vattenfall hade dessutom samtidigt en man ute och undersökte ledningen på land på Hållsundsudde. Som tur var visade det sig att elkabeln ut till Nidingen fungerade perfekt som den skulle. Felet på ledningen hittades i stället på land före omkopplingen till elkabeln och kunde repareras på plats. Därefter kunde elektrikerna från Vattenfall se till att elen kom igång helt och hållet på Nidingen inkl. fyrljuset och värmen till öns fastigheter.
Sedan kan nämnas att stora bryggan hade klarat vinterns stormar inkl. Otto som drabbade Västkusten den 18/2. Bifogade bild visar bryggan, när vi som skulle iland efter välförrättat värv var på väg att gå ombord på vår båt kl. 14:20.
Som vanligt vid våra säsongsstarter kollade vi vad som fanns i fågelväg på ön. Totalt noterades 26 arter under denna första dag. Bl.a. noterades ett 30-tal skärsnäppor, en roskarl, ca 15 toppskarvar, några sånglärkor, en trädlärka och 11 snösparvar. Av öns häckfåglar var ett par kanadagäss, två par grågäss, tre gravänder, några strandskator, en större strandpipare, fyra tretåiga måsar och flera skärpiplärkor på plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *