fredag 26 februari

Redan fredagen den 26 februari, dagen efter sjösättningen av vår båt, gjorde vi, Lars Hellberg, Hans Söderström och jag, årets premiärtur till Nidingen för att närmare se efter vad vinterstormarna ställt till med. Stora bryggan hade tagit en hel del stryk som syns på bilderna, men förvånansvärt nog hade knappast någon tång eller sten överlagrat bryggbasen. Till vår stora glädje hade tobisgrisslekolonins holkar klarat sig helt och hållet. I det fina vårvädret hälsade några snösparvar och en övervintrande roskarl oss välkomna medan vi som synes kunde inta en god kaffepaus i lä av ringmärkarboden. Nu ser vi framåt mot lördagen den 5 mars, då vi planerar starta upp årets fågelstationsverksamhet.

Eftersom man ännu inte har fixat till så man kan lägga ut dagboken offentligt på Artportalen, så lägger vi tills vidare ut fågelstationens dagbok här på Facebook. Här kommer således årets första dagbok från rekognosceringsbesöket förra fredagen och senare idag lördagen den 5 mars får vi förhoppningsvis en dagbok från dagens öppnande av fågelstationen.

Som tur var så fanns det vatten så vi kunde komm in längre på bryggan
Nidingen
Rälsen utan sten… 🙂 tillhör ovanligheterna
Lasse kollar tobisholkarna
Snösparvar
Roskarl
Fika igen…

DAGBOK NIDINGENS FÅGELSTATION – FREDAG 26 FEBRUARI

VÄDER
Under hela vårt besök lyste solen från en molnfri himmel och maximumtemperaturen noterades till +4,2°C kl. 15:00. Minimumtemperaturen under natten till idag låg på +1,1°C. Rimfrost bildades på marken, vilken blev kvar i skuggiga lägen tills vi lämnade ön.

10:00: Medelvind VSV 5 m/s, byvind 6 m/s, +2,5°C, vattenstånd +12 cm, 1006 hPa
13:00: Medelvind SSV 4 m/s, byvind 6 m/s, +3,6°C, vattenstånd +7 cm, 1007 hPa
16:00: Medelvind VSV 2 m/s, byvind 4 m/s, +3,6°C, vattenstånd +2 cm, 1007 hPa

Väderdata från SMHI samt Gottskärs Hotells väderstation på Nidingen avseende lufttrycket.
Vattenståndet avser uppgifter från havspegeln vid Ringhals.

Solen upp 07:15 och ned 17:36.

PERSONAL
Lasse Hellberg, Hans Söderström och Uno Unger.

VERKSAMHET
* Ingen ringmärkning.
* Inventering av öns fåglar.
* Inspektion av den stormskadade bryggan och tobisholkarna.

OBSERVATIONER:
GRÅGÅS – 3 ex förbiflygande.
GRAVAND – 7 ex redan på plats..
SJÖORRE – En adult hane + en honfärgad vid Lillelandsrevet.
TOPPSKARV – 8 ex på Ostudden, majoriteten adulta fåglar med tofs.
VATTENRALL – Minst 1 ex hördes grymta i buskagen vid Fotogenboden.
STÖRRE STRANDPIPARE – Hane + hona på Hamnudden..
ROSKARL – Ett ex i vinterdräkt på Hamnudden.
TRETÅIG MÅS – 12 ex redan på besök varav minst 6 ex i fönsternischerna på gamla fyrarna.
TORDMULE – Ett ex flög förbi Hamnudden och landade utanför Klockfotsrevet. Dessutom sågs 2 ex från båten under hemfärd N om Lilleland.
JÄRNSPARV – 2 ex (ev. 4 ex) i buskage i fyrområdet.
BRUNSISKA – Ett ex i fyrområdet.
SNÖSPARV – 7 ex höll till i Kausan.

RINGMÄRKNING
Ingen fångstverksamhet i dag.

KONTROLLER
Två tretåiga måsar, dels MAC i bo 3 på östra gamla fyren, färgringmärkt i samma bo 2015 och ringmärkt i samma bo 2012 som 4K+, dels MCA på Lilla bryggan färgringmärkt i bo 14 på västra gamla fyren 2014 ursprungligen född på ön 2005.
Resterna av en tobisgrissla, endast fötterna, troligen slagen av någon predator (trut, falk?) tidigare i år hittades ca 130 meter O om Kruthuset. Den bar en ring 6419904 som hade satts på en pullus i holk 52 22/6 2010 här på Nidingen.

UPPDRAGSARBETE
Inspektion av den stormskadade bryggan (0,5 tim).

ÖVRIGT
I samband med sjösättningen av vår båt igår bestämdes att vi skulle genomföra en inspektion av ön inför säsongsstarten om en vecka. Bl.a. kunde vi konstatera allvarliga skador på Stora bryggan men däremot nästan ingen pålagring av sten och tång vid bryggbasen. Med erfarenhet av hur mycket förra vinterns härjande bland bolådorna i tobisgrisslekolonin befarade vi det värsta i år igen. Som tur var hade innevarande vinterns stormar inte alls spolat bort några tobisholkar. Vi hade en härlig dag med fint vårvinterväder och kunde njuta av fikapaus både före och efter en rejäl inventeringstur fram och åter till Ostudden.

VID DATORN
Uno Unger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *