Facebook  vecka 28 

Uno Unger    

Den här bilden visar på ett tragiskt öde. Det rör sig om en av de fyra ungar som öns häckande koltrastpar fick på vingarna i sin andrakull. På fågelstationen fick vi möjlighet att ringmärka hela kullen för ca 10 dagar sedan. Just denna unge hade tydligen förirrat sig in i den östra gamla fyren. Den fyren utgör för tillfället en dödsfälla för fåglar. I vintras blåste i en storm fyrens dörr med tillhörande karm ut ur sitt fäste. Tyvärr har Fastighetsverket ännu inte lyckats få resurser till att laga denna dörr ens provisoriskt och porten står hela tiden vidöppen för regn och vind. Det händer emellanåt att fåglar som söker skydd kommer in fyren och till sist hamnar högst upp innanför lanterninglasen. Eftersom de har svårt att hitta ut samma väg de kommit in händer det att de dör en kvalfylld svältdöd precis som dagens koltrastunge.

Uno Unger    

Fint väder och nästan vindstilla gjorde att vi satte upp 24 fågelnät från kl. 04:00. Nätfångsten av småfåglar under morgnar hittills i juli har huvudsakligen gett en del nymärkningar av årsungar av Nidingens häckande arter som skärpiplärka och sädesärla. Idag fick vi i alla fall ett litet nedfall av de första utifrån kommande sångarna. Det började med två äldre (2K+) lövsångarhanar i aktiv handpenneruggning. Det fortsatte överraskande med en årsunge av gransångare, som dessutom visade sig vara ringmärkt med en finsk ring.
 
Vid närmare granskning och efter samtal med David Erterius har min misstanke bekräftats att det var bättre upp än en ringmärkt finsk gransångare utan visade sig vara en adult hona av lundsångare. Mera om detta kommer senare!

Uno Unger    

Som kanske har framgått av ett tidigare inlägg av fågelfångsten i morse så fick vi ett intressant fynd av en Phylloscopus-sångare så här mitt i sommaren som bar en finsk ring (MUS.Z.HKI FINLAND R336262). Den bestämdes preliminärt till en gransångare och rapporterades först som en sådan, men det fanns några detaljer som inte passade in så bra. Vid närmare undersökning av foton och ruggningsförhållande visade det sig i stället vara en adult (2K+) hona av lundsångare (rasen viridanus). På bilden syns de karaktäristiskt ljustoppade armtäckarna (gc 2-4), den symmetriska ruggningen av tertialerna (ap 8 nyruggad under utväxt och ej synlig men både ap 7 och ap 9 fräscha och nästan helt utväxta). Ap 5-6 på höger vinge såg ut att vara äldre och mer slitna, vilket tyder på att de ej bytts ut under vinterruggningen. Det som inte syns på bilden är den kraftiga kroppsfjäderruggningen och den inaktiva ruvfläcken som visade att det rörde sig om hona som har häckat. Vinglängden var 64 mm och vikten 7,2 g. På bilden syns även de mörka tarserna. Inskärningen av ytterfanen fanns på hp 3-6 och spetsen på hp 2 föll mot hp 7/8, vilket ju är samma för både lundsångaren och gransångaren. De relativt fräscha hp-spetsarna visade att det rörde sig om en typisk vinterruggare, vilket den delar med lövsångaren och avviker från en typisk sommarruggare som gransångaren.

Uno Unger    

Igår fångade och ringmärkte vi en intressant större strandpipare på Nidingen. Jag kan inte minnas att jag har haft någon sådan i min hand någonsin. Ni som har tidigare erfarenhet av arten får gärna analysera denna fågel och gärna ange vad ni tror om ålder och kön.

En stolt Uno visade upp den idag kontrollerade finska lundsångaren.
Ikväll inventerade vi nordstranden från dubbelstenarna på Svacken västerut till och med Västudden. Vi hittade ytterligare 16 döda havssulor (räknade genom en sten lagd på vardera). Ingen av dessa var ringmärkt. Förra veckan hittades 30 ex på östra resterande delen av ön.

Annika Bodin i Luleå är en som gjort holkar efter ritningen ovan.

Här kommer en länk till Annikas film om den envisa svalungen 😊  

Idag sitter ännu fler bon på väggen.
Som jag har läst till mig, så vill Hussvalan gärna bygga på vita väggar, vilket bekräftades när jag satte upp några bon på en av våra röda väggar och ingen Hussvala ville bo där, utan bara på den vita väggen.
Även färgen på boet verkar vara viktigt. De har varje åt byggt i alla mina gråa bon, men det ljusgula har aldrig blivit bebott. De har hellre lagat ett av de gråa som hackspetten hade hackat sönder under vintern.
Skivan ovanför bona har jag satt dit både som regnskydd och solskydd.
Fredagen den 15 juli startade för tionde året i rad den tre dagar långa Ultra-Tri-tävlingen från Nidingen med målgång på Kungsholmen i Stockholm på söndag. De sju tävlande och tävlingsledningen kom ut till Nidingen redan på torsdag kväll för övernattning. Efter en rejäl frukost för de tävlande transporterade Stefan alla deltagarna till startpunkten vid Lilleland, där man påbörjade tävlingen simmandes prick 09:00. De 7 startande deltagarna (3 kvinnor och 4 män) följdes därefter in till Röde holme av Stefans ribbåt med två personer från tävlingsledningen, 8 kajakpaddlare, en brädseglare och tre vattenskotrar med fem livräddare. Vid Röde holme fortsatte tävlingen med en cykeltur på 180 km till Jönköping där övernattning vidtog. Dag 2 fortsatte med cykling 320 km till Trosa för ny övernattning. Söndagen dag 3 fortsätter med 6 kvarvarande deltagare med löpning 23 km och därefter simning 3 km över Himmerfjärden söder om Södertälje. Dag 3 kommer att avslutas med en löpning på 70 km innan beräknad målgång tidigast vid 17-tiden.
Statens fastighetsverk äger och förvaltar byggnader och anläggningar på Nidingen. Men mindre fix och underhållsarbeten kan med fördel utföras av oss som är på ön mer frekvent. Med Dennis kunskap om behov av åtgärder, Patricks fixarglöd och hantverk, Lars inköp och min materialjakt och målning har vi tillsammans i år redan kommit längre än vi gjort på flera år. Allt tack vare planering och teamwork!
Här lite foton på arbete v.28
Ett lite ovanligt sommarfynd fick vi i näten idag nämligen en ung större hackspett trots att det även blåste en frisk vind från väst.
Uno Unger
Administratör
Trevligt när man får så här snabba rapporter på Facebook från Nidingen när det händer något intressant i fågelväg. Grattis Leif Jonasson och Calle Hagman till er fina fångst av denna udda sommarart! Förutom dagens fynd har vi tidigare bara ringmärkt en större hackspett i juli, nämligen en adult (2K+) hane den 22 juli 1982. Under augusti månad tillkommer fyra fynd av arten på Nidingen: En årsunge (1K) ringmärktes 25 augusti 1984. Två årsungar ringmärktes 26 augusti 1990. En årsunge (1K) ringmärktes 25 augusti 2013. En ad (2K+) hona hittades sittande på nya fyren 6 augusti 2020. Inga fynd tycks dock föreligga under juni månad men däremot har några ex noterats under maj.