Facebook  vecka 25 


Idag fick vi den första främmande kontrollen, nämligen en ung hona märkt i Norge med en ring adresserad STAVANGER MUSEUM.

Uno Unger måndag 20/6

Efter gårdagens tre havssuleoffer på Nidingen möttes jag nu tidigt på morgonen av ytterligare ett orkeslöst och döende exemplar på väg att flyta iland på Hamnudden.
 

Anders Lorén

Uno Unger Så här svarade SVA på min fråga om sulorna:
Hej Anders,
Vi har fått in väldigt många rapporter om döda havsulor de senaste dagarna.
Flera är på väg med posten in till oss. Vi har bara fått in en havssula och den hade fågelinfluensa. Men för att vara säkra på att det är den generella bilden behöver vi undersöka fler havssulor.
Du kan följa det uppdaterade läget på vår hemsida Smittläge för fågelinfluensa-SVA
Senaste veckan har vi fått in många kernska terner. De har dött av fågelinfluensa, även svarthuvad mås och skrattmås, så det är mycket fågelinfluensa i omlopp.
Med vänliga hälsningar från Ellinor Spörndly-Nees, VMD, PhD
Bitr statsveterinär, forskare | Avd. Patologi och Viltsjukdomar
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA751 89 Uppsla | 018-67 52 11 sva.se
En av sädesärlorna på Nidingen. Hane eller hona?
 
Mycket svart i nacken och skarpt avsatt mot ryggen brukar betyda adult (3K+) hane. Denna sädesärla hade en tydlig ruvfläck (se bild), alltså visar bilden en adult 3K+ hona.
 
För en liten stund sedan passerade det holländska segelskeppet EENDRACHT norrut strax V om Nidingens fyrplats.
En härligt kall och varm junivecka med nätfångst av främst stare och märkning av nya små hussvalor, tretåiga måsar och tobisgrisslor. Ett stort tack till Peter och Lisa som levererade underbara jordgubbar och förgyllde vår midsommar 🍓