Några bilder från en  vecka på Facebook 

måndag 2/5 Eva Mariana Åkesson

Rödbena märkt som 2k+ April 2017. Kontrollerad 2018, 2019 samt idag 2 Maj 2022. Välkommen tillbaka.

tisdag 3/5 Uno Unger 

En fin morgon med lite blandat i fångsten. T. ex. kunde vi ringmärka årets första grönsångare för Nidingen.
God morgon från Nidingens fågelstation!
Ännu inget större fångsttryck, men några Afrikaflyttare har fått ring. Vi har dock hunnit fördjupa oss i åldersbestämning av rödstjärthanar och ärtsångare. Bilder visar bl.a. en typisk 3K+ rödstjärthane och en 2K ärtsångare.
 

Uno Unger    7 maj

Denna fjolåriga (2K) svarthätta är kanske svår att könsbestämma. Är det en hane eller en hona eller kanske en hen. Vad tror expertisen?
 
Bo Petersson
 Ja hanlika adulta honor förekommer ju bland flera arter. Detta är ju en fjolårsfågel. I Bingsmarken tar vi dygt 2000 svarthättor årligen. När sådana här ungfåglar med svarta partier på hjässan dyker upp sent på hösten, vilket inte är ovanligt, flinar vi lite o undrar hur många honor vi släppt som kanske är hanar. Min gissning är att det är ungfåglar som avbryter kroppsruggningen

Uno Unger

söndag 8/5 · 

Här två bilder på gårdagens fångst av en hane ortolansparv på Nidingens fågelstation. Den har ju blivit en alltmera sällan noterad art på Västkusten och senast fångsten på Nidingen 1K den 21 aug 2007. Första 10-årsperioden med veksamhet 1980-1989 ringmärktes 46 ex. Nästa period 1990-1999 märktes bara 7 ex och under åren 2000-2009 fick vi endast 6 ex inkl. den i trådstarten nämnda.
För att få bekräftat att vi bestämt gårdagens hane rätt lägger jag här ut två bilder för åldersbedömning.
 
Gunnar Selstam
Grattis
Det är cirka. 10 individer i Norge och de flyttar längs västkusten. Den här har väl kommit från Danmark. Vi uppskattade att en tredjedel av de norrländska ortolansparvarna flög längs västkusten och resten mitt i Sverige. Tyvärr minskar populationen i Sverige fortfarande. Jakten i Frankrike!!
Så är man redan tillbaka på den magiska ön, där triften breder ut sig i ljuvliga mattor. Den här gången var det skeppare Haraldsson som skötte överfarten.