Några bilder från en  vecka på Facebook 

tisdag 26/4  Margareta Wilhelmsson

Efter ett par dagar med fel vind fick vi en lite piggare förmiddag. Hittills drygt 100 nymärkningar. Snyggast i påsarna var nog den unga rödstjärthanen. Men det är svårt att välja ut favoriter.

torsdag 28/4
Den kunde inte snabbt nog ge sig in i näten imorse, en adult göktyta. Och Elizabeth fick en nytt spännande märkkryss. Vi trivs. 😊

Imponerad av mängden ringmärkta gärdsmygar i år. Är det ”normalt ” med så många gärdsmygar ? Mvh Ola

Uno Unger

Nog är det gott om gärdsmygar denna vår. Jag tog fram ett genomsnitt för gärdsmygens vårmärkning (mars-maj) under 10-årsperioden 2012-2021 på Nidingen och hamnade på 238 exemplar (lägst 140 och högst 361). I år har vi hittills (t.o.m. 27 april) ringmärkt 466 gärdsmygar! Någon som har en förklaring till denna ökning?

Peder Winding

Uppdämt sträck efter kall början på april? Bra fångstförhållanden när toppen gick? Även i Falsterbo bra vårsiffror, hittills 201 märkta, medel 75 och tidigare högsta vårsumma 163.
Enbart förra veckan (sön-lör) märkte vi 195 gärdsmygar…

Anders Melin

Gärdsmyg 2000-2021

Uno Unger

Diagrammet visar alltså årstotalsummorna ringmärkta på Nidingen under 2000-talet!
En del fåglar saknar helt eller delvis pigment i sina fjädrar. Det kallas hel eller partiell leucism. Idag fick vi en rödhake med enstaka vita fjädrar på stjärt och vinge. När fågeln byter sina fjädrar är de nya fjädrarna också vita.
Bra rusch i näten även idag. Vår trainee Elizabeth har fått ge sig i kast med bl a ärtsångare, rödstjärt, trädpiplärka och buskskvätta.
 
De flesta fåglar som bärs in till ringmärkaren och redan har en ring om tarsen är märkta här på Nidingen. Men ibland kan en redan påsatt ring väcka extra varma känslor, vilket hände med denna gransångare. Nr AO46906 och ICO-museum Barcelona stod det och sångaren är alltså märkt i Spanien. 🥰
 
Det dröjde inte länge förrän nästa utländska kontroll dök upp i labbet. Den här gransångaren var märkt I Frankrike.
 
Carina läser dagligen av färgringar på tretåiga måsar.
Sista kvällen med gänget efter en perfekt vecka med gott om fåglar och väldigt mycket trivsel. Som vanligt en stor portion nostalgi inför hemresedagen. Men jag kommer åter. 🥰
En rödhake hade förvirrat sig högst upp i fyren!
Nu är den fri❤️
Ingen större fart i näten idag, men en trevlig överaskning. Stenskvätta hane med ruggnings mönster SC, sc, wp,wp. Svårbedömt på våren, men jag bedömer det är en 2k fågel.
Synpunkter på det?
Förövrigt sträck på sjöorre och fisk/silvertärna.

Klicka på bilderna så kommer ett bildspel upp. 😀