Några bilder från en lugn vecka på Facebook 

måndag 28/3  Eva Mariana Åkesson

En fågel märkt idag, skärsnäppa 3k, ett litet exemplar 57,7 gram.
Skärsnäppan övervintrar på Nidingen och flyttar i maj till Svalbard, Sibirien och norra Kanada. Tyvärr saknas återfynd från Sibirien/Norra Kanada. Vid flyttningen i maj kan skärsnäppan väga upp till 120 gr.
För övrigt en blåsig dag med några havssulor, alfågel, storskrake och några alkor. Pulshöjaren var en misstänkt Lunnefågel.

Uno Unger  

I vår har vi två sjungande koltrastar på Nidingen.
Den ena (som är 4 år) med färgringarna röd/orange sitter gärna och sjunger på 1930 års hus eller på Fotogenboden (se bild). Nämnda hane har en hona (som är 6 år) med färgringarna ljusgrön/ljusgrön, som redan setts bygga bo i 5:ans slånbuskage N om fågelstationen.
Den andra med färgringarna röd/ljusgrön, som föddes på Nidingen sommaren 2021 med ovannämnda hona som mamma, sitter mestadels och sjunger på vindflöjeln på SMHI:s väderstation (se bilder).
 
En särskild specialitet för Nidingens fågelstation är fångst och kontroller av skärsnäppor på ön. Det är inte ovanligt med över 300 exemplar i en övervintrande flock. Ibland händer det att vi kontrollerar fåglar märkta på annat håll. Speciellt har vi ibland utbyte av snäppor märkta på Spetsbergen eller att man på samma ögrupp har kontrollerat fåglar som vi har märkt på Nidingen. Igår fångade vi ett exemplar (se bilder) som hade märkts på Spetsbergen som årsunge sommaren 2021.

tisdag 29/3

Just nu en väldigt dramatisk himmel med bymoln över Kungsbacka kommun. På Nidingen har vi strålande solsken. Är det snö eller regn som vräker ner över fastlandet?

torsdag 31/3

Idag började verksamheten på fågelstationen med en klar, kall och nästan vindstilla morgon. I princip var himlavalvet molnfritt men en spektakulär bymolnsbildning låg tror jag över Laesö. Kan det vara en snöby?

fredag 1/4  Eva Mariana Åkesson

Det kalla men soliga vädret fortsätter. Vi fryser, och även fåglarna väntar på bättre väder. Öns skärsnäppor står och kurar på hamnudden. Men en hungrig individ omärkt skärsnäppa hade godheten att gå in i en bur idag.
2k skärsnäppa bestäms på en liten brun kant på de inre mellersta täckarna samt en ljus vit kant runt tertialerna.

lördag 2/4  Uno Unger

Idag låg 61 knubbsälar och vilade sig på Klockfotsrevet ca 500 meter SV om Nidingen. En säl ville dock vara för sig själv och låg uppkrupen på Havrastenen ca 250 meter S om östra delen (Ostudden) på Nidingen. Nämnda sten har många förlista skepp på sitt samvete. Sägnen säger att en båt med havrelast gått i kvav där.

Klicka på bilderna så kommer ett bildspel upp. 😀