Några bilder från en lugn vecka på Facebook 

måndag 11/4 Andy Hultberg

 

Idag har det lästs av runt 20 färgringar på silltrutar. Den här fågeln, V.LJ2, föddes här på ön 2016 och har sen dess återvänt somrarna 2019, 2020 och 2021. Det finns inga spår av den innan dess men om den följt samma mönster som andra avlästa silltrutar från Nidingen har den troligen tillbringat vintrarna i Spanien eller Marocko och sen som 2k och 3k-fågel flyttat norrut men inte kommit längre norrut än Holland. Som 4k dök den alltså upp här igen för första gången.

tisdag 12/4

Fin dag! Från inga tättingar på ön igår till massor av fågel i varenda buske idag. Runt 175 fåglar märkta – Rödhake bäst med 109 ex. 29 gransångare och 30 gärdsmygar också notabelt. Och så fångade vi en vattenrall idag. En 3k+ hona som fick förgylla Elmas födelsedag.

torsdag 14/4
Helt magiskt på Nidingen idag! Jag har varit med om nedfallsdagar tidigare men detta slår nog det mesta. Det hoppade rödhakar och trastar bokstavligen överallt. Få fåglar lämnade nog ön och ända till skymningen fångade vi omärkta rödhakar.
Dagens överraskning var nog att fröfällan var full av bo- och bergfinkar nästan varje gång vi kom dit. 39 bofink och hela 41 bergfink(tredje bästa siffran någonsin) blev det.
Dagsiffran idag stannade vid 416 fåglar(varav 244 rödhakar)med hälften av näten uppe pga av regn och sparsam bemanning. Tommy menar att detta hade kunnat vara en tusendag annars…
Vi har hört och sett lite vårfåglar idag t ex fiskgjuse, fisktärna, flockar av sånglärkor och årets första svarta rödstjärt. En vacker hane Ringtrast lyckades vi också hitta. Kvar i mina sinnen finns nog starkast just nu en storspovsflock på 25 individer som fyllde dimman med sitt flöjtande intill skymningen.
/vid pennan Andy Hultberg

lördag 16/4 Venke Ivarrud

Glad påsk på Nidingen 🐦☀️🐣 Kanske är detta ett spänne du har ett ringmärke?
 
 
Den är inte ringmärkt på Nidingen. Vi sätter aldrig metallringen ovanför tarsled
 

Alf Tore Mjøs

 Og det bør man heller ikke gjøre andre steder.

 

lördag 16/4  Peder Winding

Nya personalen i form av Klas, Hanna, Hedda (3 år) och undertecknad (stationschef) som anlöpte ön under nästan fullkomlig bleke. Personalbyte med flaggan i topp – medan vi satt och fikade morotskaka upptäckte jag och Andy en spännande trut som flög förbi och fällde utanför Rissastenen: en 2k kaspisk trut!

Blott andra fyndet för ön om jag utläser Artportalen rätt.

 

Medan jag och Klas stod och läste av färgringar på silltrutar utbrast Klas plötsligt ”här är en rolig fågel” varpå fågeln, en adult skedstork, lyfter från Ostudden. Den drog i bra fart österut och tappades på höjd inåt land. Andra fyndet på ön efter att en 3k-fågel kort gästade ön 3 juni 2016. Vid personalbytet nämnde Andy Hultberg just skedstork som en art vi borde hänga in, inte pjåkigt tippat… Av silltrutar blev det ett tjugotal avläsningar men något störande en främmande fågel märkt med svart ring (norsk) som undgick komplett avläsning. Påt igen imorgon!

söndag 17/4 Hanna Hulthen

Nästa generation lärs upp och vinner fajten om tuben. Winding x 2 spanar trutar på söndagskvällen efter en riktigt vårig och vindstilla dag.
 
Härlig vårdag där fångsten överraskade i numerär – trots klart och oförändrat väder skrapade vi ihop 175 nymärkningar. Inte alltför pjåkigt givet förutsättningarna. Bevaka sträcket över havet blev det begränsat med tid till trots viss rörelse på såväl sjöorre (785) och smålom (78). En hornuggla stöttes i gryningen ur grindoxeln men undkom tyvärr alla nät…

Klicka på bilderna så kommer ett bildspel upp. 😀