Några bilder från veckans Facebook av Uno Unger

tisdag 15/3

Efter två korta dagsbesök tidigare i mars anlände jag idag för årets första tjänstgöringpass på fågelstationen som ringmärkare. Jag avlöste Tommy Järås som har varit här sedan i söndags och nu kommer jag att hjälpa Dennis som har basat för verksamheten sedan stationsstarten den 5 mars.
Vi fick en fin kväll idag med bleke på havet och en fin solnedgång. Solen skymdes så där lagom i kvällsdiset och man kunde med tubkikare studera själva solskivan utan att bländas. Vi kunde räkna till sju solfläckar som jag hoppas framgår av bilderna jag tog genom tubkikaren.
  
onsdag 16/3
Idag har vi dimma på Nidingen. Några vilsekomna morkullor valde att landa på Nidingen. Vi fångade två exemplar (se bilder). I övrigt gott om nedfall av koltrastar och hittills har vi ringmärkt 43 exemplar. En främmande kontroll av en koltrast med holländsk ring var också kul. Observationer även av trädlärka och taltrast.
Sista kontrollerade koltrasten på Nidingen idag var den på ön häckande hanen med sin vackert orangfärgade näbb.
Idag ringmärkte vi 80 fåglar av 8 arter. En av de sista fåglarna för dagen blev en grann bergfinkhane.
 
fredag 18/3
Betydligt behagligare väder idag. Lite variation i fågelfångsten och 10 arter har hittills registrerats. Bilden visar en av dagens fåglar. (taltrast)
 
Att åldersbestämma skärpiplärkor på våren är inte alltid så lätt. Idag kunde vi dock få möjlighet att jämföra en säker 3K+ hona med en säker 2K hona. Den äldre 3+ på västra bilden och fjolåringen 20 på högra bilden.
 

Idag kollade jag vilka övervintrande ryggradslösa djur som satt i innertaket till den östra halvan av Nidingens jordkällare. Följande arter kunde fotograferas: Nässelfjäril, påfågelöga, kålfjäril (puppa), kaprifolfjädermott, nätrörsäckspinnare (larv), flikfly, klippsmyg, källargråsugga och en mygga av för mig okänd art. Är det någon som har koll på vilken art av mygga det kan vara?

Så måste jag också visa hur dagens fullmåne lyste över Nidingens fyrplats nu på kvällen. Bilden togs visserligen 19:15, men enligt den astronomiska kalendern som vi använder på fågelstationen var månen som ”fullast” redan 08:17 i morse..

söndag 20/3 Eva Mariana Åkesson

Vad är en sovmorgon på söndag mot en Mars dag på Nidingen! Josefina Pehrson och Susanna var sprinters, Eva fick nöja sig med att vara upptäckare. Rastande morkulla på morgonen och lite koltrast rödhake/järnsparv i näten. Nöjda gänget.

 

Josefina Pehrson

Avbildade ängspiplärka ringmärktes här på Nidingen den 10e oktober 2020. Idag hängde den i nätet ute vid Strandoxeln. Nästan ännu häftigare än den skärpiplärka som rundan därefter återfångades för första gången sen augusti 2018. Skärpiplärkorna häckar ju på ön, medan ängspiplärkan bara är på väg förbi.

Klicka på bilderna så kommer ett bildspel upp. 😀