Återfynd 2008

Med ojämna mellanrum får vi information om återfynd av Nidingenmärkta fåglar som rapporterats via Ringmärkningscentralen på Riksmuseet i Stockholm. Likaså får vi uppgifter om fåglar som har ringmärkts på andra platser och som vi har på Nidingen. På den här sidan kommer vi hädanefter att ge information om återfynd och kontroller och dessutom tillfoga lite kommentarer till dessa. Datumen som finns i rubrikerna anger datum som fynden kom till vår kännedom.

  2008 – 12 – 11

En kärrsnäppa som märktes den sista augusti i år tog tio dagar på sig att komma ner till Langenwerder vid tyska Östersjökusten och där kontrollerades den av ringmärkare. Samma resa gjorde tre kärrsnäppor hösten 2004 och då tog de 3, 4 resp. 7 dagar på sig ner, även då i början av september.

2008 – 12 – 10

En hel drös med fynd kom denna dag, fyra återfynd och tre svar på kontroller. Ytterligare en rödhake som var märkt på vårflyttningen 2007, den 24 april, var kontrollerad av ringmärkare i Hamme i Belgien nästan exakt ett år senare, 20 april. Stationens 13:e fynd av rödstjärt kom inte så långt utan flög ihjäl sig mot ett fönster i Halmstad den 16 september i år endast fem dagar efter märkningen. En bofink som märktes den 3 oktober 2007 på ön kontrollerades några månader senare på självaste nyårsdagen i Odense i Danmark, alltså en rätt nordlig övervintring. Den äldsta fågeln denna gång blev en tobisgrissla som hittades död, efter att ha legat en tid, den 12 augusti vid Gilleleje på Själland. Den var märkt som bounge redan 1995, alltså drygt 13 år tillbaks.

De tre kontrollerna var två blåmesar och en skärpiplärka. Ena blåmesen var märkt på Hönö den 7 oktober i år och 10 dagar senare kontrollerades på ön. Den andra blåmesen var märkt som bounge vid fågelcentralen på norra Hisingen den sista maj i år och den 16 oktober var den på ön. Skärpiplärkan var också märkt som bounge fast på ön Södra In-Vinga strax norr om riktiga Vinga. Den märktes den 30 maj i år och kontrollerades den 11 september.

2008 – 12 – 09

Stationens 94:e återfynd av rödhake. En som märktes på ön som ungfågel den 11 september och den 20:e så flög den på en fönsterruta på Muraregatan i Malmö.

2008 – 11 – 12

Återigen ett grönfinksfynd från Norge. Denna fågel var märkt på ön den 17 oktober förra året och togs av katt i Trysil, Hedmarks fylke, den 15 oktober i år. Sedan tidigare har vi ett fynd från samma trakt och en kontroll märkt i området.

Precis som förra hösten fick vi även nu en kustsnäppa avläst i Den Helder, Hollands nordvästhörn. Fågeln märktes hos oss den 30 augusti i år och avlästes efter 16 dagar i Holland. Förra året var det 25 dagar mellan märkning och avläsning.

2008 – 10 – 30

Den 13 april i våras var en av årets större märkdagar för gärdsmyg med 57 ex. Samtidigt kontrollerades en med svensk ring vilket är första gången. Tidigare finns ett par kontroller av utlandsmärkta gärdsmygar. Det visade sig att den var märkt på Ottenby den 17 september föregående år.

2008 – 10 – 06

Ringduva blev ny återfyndsart för stationen när en individ blev skjuten i Steninge utanför Halmstad den 2 oktober. Duvan var märkt den 3 maj 2006. Den nu skjutna duvan var den endast nionde individen som är märkt på Nidingen och innan dess var det 18 år sedan en ringduva märktes.

2008 – 09 – 26

I Den Helder, nordvästra Holland, är skådarna flitiga på att läsa av ringmärkta fåglar utan fångst. Stationen har fått flera kontroller därifrån och nu var det dags igen. En roskarl som märktes den 16 maj i våras avlästes nu den 2 augusti på sin sydflyttning. Både vid märkningen och avläsningen så bestämdes den till hane.

Ett betydligt närmare fynd blev en grönfink som flög ihjäl sig mot en fönsterruta i Särö, norra Halland, den 10 september nu i höst. Den var märkt den 11 maj 2006. Detta är första gången en majmärkt grönfink från ön ger ett återfynd.

2008 – 09 – 04

En av årets silltrutungar hade letat sig in till fiskhamnen i Göteborg. Den märktes den 29 juni och avlästes i fält den 2 september. Detta är faktiskt det första fyndet av silltrut i Sverige av stationens 17 fynd.

2008 – 09 – 26

I Den Helder, nordvästra Holland, är skådarna flitiga på att läsa av ringmärkta fåglar utan fångst. Stationen har fått flera kontroller därifrån och nu var det dags igen. En roskarl som märktes den 16 maj i våras avlästes nu den 2 augusti på sin sydflyttning. Både vid märkningen och avläsningen så bestämdes den till hane.

Ett betydligt närmare fynd blev en grönfink som flög ihjäl sig mot en fönsterruta i Särö, norra Halland, den 10 september nu i höst. Den var märkt den 11 maj 2006. Detta är första gången en majmärkt grönfink från ön ger ett återfynd.

2008 – 09 – 04

En av årets silltrutungar hade letat sig in till fiskhamnen i Göteborg. Den märktes den 29 juni och avlästes i fält den 2 september. Detta är faktiskt det första fyndet av silltrut i Sverige av stationens 17 fynd.

2008 – 08 – 29

Två av förra höstens märkta grönfinkar, 21 oktober resp. 4 november, kontrollerades båda i Norge. Den först märkta kontrollerades utanför Ringsaker i Hedmarks fylke den 26 maj. Mindre än 2 mil därifrån kontrollerades en annan grönfink den 10 april som också var märkt på Nidingen i oktober. Den andra kontrollen gjordes i nordligaste Norge, Målselv i närheten av Tromsö. Fyndet är det nordligaste hittills av grönfink, 1347 km norr om Nidingen. Kontrollen gjordes den 29 juli och man får väl förmoda att den var häckningsplats.

2008 – 08 – 27

Idag kom svaret på kanske årets häftigaste kontroll. En kroatiskmärkt kungsfågel som märktes den 18 september 2007 i Rovozna på Istrahalvön i norra delen av Adriatiska havet.. Den kontrollerades hos oss den 22 april i år. Detta är det sydligaste fyndet av alla fynd och kontroller av kungsfåglar fångade på Nidingen. Avståndet mellan Rovozna och Nidingen är 1353 km. Anmärkningsvärt är att dagen innan den togs på Nidingen så kontrollerades en annan kroatisk kungsfågel på Falsterbo fågelstation.

2008 – 08 – 26

Åtta återfynd av tobisgrisslor från samma plats på en gång! Alla var årets ungar och hittades inom en begränsad yta på 10 x10 m på ett lågt vegetationsfattigt skär vid Stensholmarna 9 km norr om Nidingen. Hur alla kan ha hamnat där är en liten gåta. Vi gissar på att det är någon trut som har lyckats specialisera på att ta tobisgrissleungar som tittar ut ur sina bon eller när de har lämnat sina bon och varit på väg ner till havet. Även förra året gjordes ett fynd på samma ö.

2008 – 08 – 18

Tre fynd från årets aprilmärkningar inkom. En grönfink som efter tre veckor, den 4 maj, flög emot en glasruta i Släp, norra Halland endast 25 km från Nidingen. Ett snabbfynd av en järnsparv den 20 april från Ulmekärr vid Grebbestad i norra Bohuslän. Sparven var märkt endast sex dagar tidigare. En gransångare med ännu snabbare förflyttning hamnade enda uppe i Nordtröndelag, mellersta Norge. Platsen var Namsos några mil norr om Trondheim. Fågeln märktes den 26 april och hittades nydöd endast sju dagar senare. Den har alltså flugit en sträcka på nästan 80 mil på endast sju dagar. Vi har sedan tidigare tre gransångare som har varit märkta eller funna i samma område.

2008 – 08 – 14

Stationens hittills sydligaste fynd av tobisgrissla hittades nu i juli i Tyskland. Vid en plats Sankt Peter-Ording i Schleswig-Holstein låg den nydöd. Grisslan blev bara ett år gammal då den märktes som unge i slutet av juni förra året. Förutom att det är den sydligaste så är det också första fyndet i Tyskland. Vi har endast två fynd sedan tidigare av tobisgrisslor från västra sidan av danska halvön. Det ena är från England och det andra från Blåvand i sydligaste Danmark, inte så långt från dagens fynd.

2008 – 08 – 11

Stationens andra fynd av bergfink kom från England, närmare bestämt nära Matlock i Derby, mellersta England, den 19 april i år. Fågeln kontrollerades av ringmärkare. Vi hade märkt den förra hösten den 2 oktober. Bergfinken är en av de arter vi har allra sämst återfyndsfrekvens på. Totalt är 1750 ex märkta och detta var alltså endast andra fyndet.

En silltrut märkt förra sommaren den 18 augusti är också från England. Den 1 augusti hittades den död i Shellhaven, Essex strax öster om London. Detta var stationens 16:e fynd av arten och det första från Brittiska öarna.

2008 – 08 – 06

En ny era har idag inletts från ringmärkningscentralen . För första gången har återfyndslappen rapporterats direkt via datorn. Den första som kom var en rödhake märkt på ön den 15 april förra året. Den kontrollerades av ringmärkare nu i april den 22 i Lestina, Olomoucky i östra Tjeckien. Vi har sedan tidigare ett decemberfynd 1986 från nästan samma plats,

2008 – 07 – 30

För sjätte gången fick vi ett återfynd på grönfink där orsaken till återfyndet var katt Grönfinken var denna gång en årsunge hane som märktes den 3 november 2007. Nu i juli den 8:e , troligen på häckplats, så togs den alltså av katt i Skee i norra Bohuslän.

2008 – 07 – 16

Stationens sjätte fynd av ärtsångare hittades nydöd 16 km rakt öster om Nidingen den 17 maj i år. Den var märkt tre år och 14 dagar tidigare. Detta är den äldsta ärtsångare av de få fynden vi hittills har. Endast en av de tidigare har blivit ett år. Två spännande avläsningar av tretåiga måsar gjordes i maj och juni på den stora danska häckningsplatsen Bulbjerg på norra Jylland inte långt från HanstholmBåda individerna var märkta som ungar den 25 juni 2005 i två olika bon ca en meter från varandra. De avlästes den13 maj resp. 16 juni. De brukar uppträda på häckningsplatserna som treåringar men inte häcka, så kanske var detta en rekognosering inför framtida häckning.

2008 – 07 – 02

Ett riktigt vinterfynd av en järnsparv är inte så vanligt. De flesta fynden brukar vara från vår eller höstflyttningen. Denna järnsparv hittades i Marburg Kreis, Gieben i mellersta Tyskland i första hälften av februari 2007 just tagen av katt. Sedan tidigare (1992) har stationen ytterligare ett vinterfynd från nästan samma plats. Övriga vinterfynd ligger i Frankrike ( 2 st ) och Holland (1). Järnsparven var märkt på Nidingen den 3 maj 2005.

Under våren har tre italienmärkta gransångare kontrollerats. Nu kom svar på den första. Den var märkt sista oktober 2006 i Casale, Vicenza, ett stycke väster om Podeltat. Och den kontrollerades på Nidingen den 19 april. Sedan tidigare har vi en kontroll av en italiensk gransångare som 2004 togs sig upp 144 mil från Ravenna till Nidingen på 11 dagar.

2008 – 06 – 19

Den stora bofinkdagen i våras, den 31 mars, kontrollerades en belgisk bofink. Redan nu kom svaret, den var ringmärkt bara 12 dagar innan i Antwerpen. En annan av vårens kontroller var en holländsk rödhake som kontrollerades den 11 april. Det visade sig att den var märkt i Mokkebank i Friesland, norra Holland, under höstflyttningen 2007 den 7 oktober. Detta var stationens 32:a kontrollerade rödhake.

Fynd av stationens höstmärkta grönfinkar kommer med jämna mellanrum. Nu kom två nya fynd, båda från Danmark. Den första kontrollerades på Gedser odde, Falsters sydudde den 3 december förra året endast 35 dagar efter märkningen på Nidingen. Av den andra hittades endast ringen den 1 maj i år i Vordingborg på Själland. Den hade vi märkt den 18 oktober 2006. Samma fynddag, den 1 maj, hittades ytterligare en lövsångare i Tyskland (se även 3 juni). Strax utanför Erfurt i mellersta Tyskland hade den flugit på en fönsterruta under vårflyttningen. Sista fyndet denna gång var en av förra höstens blåmesar som faktiskt hade tagit sig över Kattegatt till danska sidan. Om den verkligen hade flugit över Kattegatt från Nidingen eller följt svenska kusten ner och tagit sig över vid Själland lär vi inte få veta. Den märktes på Nidingen den 3 oktober och flög på en fönsterruta i Säby strax söder om Fredrikshamn den 2 april.

2008 – 06 – 03

En trädgårdssångare som märktes på ön den 18 maj 2006 var åtminstone 10 dagar senare i år då den kontrollerades på Helgoland i Tyskland den 27 maj. Detta var första trädgårdssångaren som kontrollerades på Helgoland. Däremot kontrollerades tre stycken Helgolandsmärkta på Nidingen på 10 dagar i slutet av maj vårt första verksamhetsår 1980.

En lövsångare som faller in i bilden av tidigare återfynd. Den återfanns i maj (brevdatum 20 maj) i Schleswig-Holstein i norra Tyskland. Den var märkt på Nidingen den 24 augusti förra året.

2008 – 05 – 21

Återigen en grönfink från Norge. Denna gång kom fyndet väldigt snabbt, då den var funnen den 10 april i Ringsaker i Hedmark fylke på gränsen till Värmland. Finken var märkt hos oss den 16 oktober förra året. Ytterligare en fågel från oktober förra året gav ett fynd. En kungsfågel som märktes den 4: e som ung hona och nu den 26 april kontrollerades den på Landsorts fågelstation i Södermanland. Sedan tidigare har vi två kungsfåglar ringmärkta på Landsort som kontrollerats på Nidingen. Båda har varit märkta där i oktober och 7 resp 8 dagar senare har de kontrollerats hos oss.

Den sista mars i år kontrollerade vi en kungsfågel med tysk ring. Det visade sig att den var märkt i Hungriger wolf i norra Tyskland förra hösten den 6 oktober. Det är andra gången vi har en kontroll av en tysk kungsfågel, den förra var också märkt i Schleswig-Holstein området i oktober fast 1982. Den kontrollerade vi den 24 april våren efter.

2008 – 04 – 30

Tre återfynd inkom av fåglar märkta under 2005 och 2006 och alla var funna mellan 7 och 15 april. Den ena var en tobisgrissla som var märkt som unge i juni 2005 och nu var endast ringen funnen vid Glumslövs backar utanför Landskrona. De övriga två fynden var båda tagna av katt. En var en grönfink märkt på ön den 29 oktober 2005 och nu tagen vid Horten på västra sidan av Oslofjorden i Norge. Den andra var en järnsparv märkt den 2 maj 2006 och tagen vid Köge i närheten av Köpenhamn i Danmark den 15 april. Alla tre fynden faller bra in i fyndbilden av arterna sedan tidigare.

2008 – 04 – 16

Den 17 oktober i höstas kontrollerades en norsk blåmes. Det visade sig att den var märkt som bounge i sydöstra Norge i Bjerringlökka utanför Fredrikstad den 2 juni samma år. Detta var höstens tredje kontroll av blåmes, de tidigare var båda märkta på industriängarna utanför Stenungsund på höstflyttningen, den 2 resp. 6 oktober, och kontrollerades samtidigt den 11 oktober.

2008 – 03 – 19

En norrman har gjort ett fynd i sin byrålåda och hittat anteckningarna från en bofinkkontroll som vi märkte 9 april 2003 och han kontrollerade den 25 april 2004 i Bjerkreim, Rogaland i sydvästligaste Norge.

Två kontroller av tretåiga måsar från Hanstholms hamn i Danmark. Den ena var märkt som unge i juni 2006 och kontrollerades där som ettåring den 11 september 2007. Den andra var född 2007 och troligen har den stuckit direkt från Nidingen till Hanstholm för den avlästes där redan den 8 augusti, alltså endast några dagar efter att den lämnat Nidingen. Den stannande tydligen där i trakten för den 19 september avlästes den återigen i Hanstholm.

Slutligen en grönfink som kontrollerades på stationen både i slutet av oktober och början av november. Den var märkt i Gjesdal, Rogaland i Norge 19 dagar tidigare, den 10 oktober, nästan exakt på samma ställe som bofinken ovan var kontrollerad.

2008 – 03 – 04

Svar från fyra främmande ringar samt fem återfynd inkom. Fyra av återfynden var kontroller av kontroller på andra håll.

Ett riktigt långfynd var en ängspiplärka som märktes den 8 augusti 2007 vid Tromsö i nordligaste Norge. Exakt två månader senare kontrollerades den hos oss. Det är ett avstånd på nästan 150 mil kortaste vägen. Övriga tre kontroller var alla märkta i Danmark. Äldst var en skärsnäppa som märktes 8 december 1999 utanför Nyborg på ön Fyn och kontrollerades den 3 november i höstas, alltså nästan åtta år senare. Ringen var kraftigt sliten och fick bytas, dessutom färgmärktes den. Detta är den första danskmärkta skärsnäppan vi haft.

En snabbkontroll gjordes av en järnsparv som märktes på Grenen i Skagen på Danmarks nordspets den 26 september 2007 och fem dagar senare var på Nidingen. Den sista kontrollen var en grönfink som märktes dagen innan julafton 2006 i Nimtofte på Jylland för att nu i höstas, den 20 oktober, tas på stationen.

Den äldsta individen denna gång var en ejder som vi märkte som häckande hona den 1 maj 1997 och nu 10 och ett halvt år senare sköts i Isefjorden på Själland i Danmark. Ytterligare ett fynd gjordes i Danmark. En gärdsmyg som vi märkte på vårflyttningen den 15 april i fjol kontrollerades i Bagenkop på ön Langeland i södra Danmark på höstflyttningen den 6 oktober. Detta var det åttonde fyndet av gärdsmyg och hälften är gjorda i Danmark. En grönfink som kontrollerades i Risör, Aust-Agder i Sydnorge var troligen på häckningsplats då den kontrollerades både den 16 april och den 5 maj. Vi hade märkt den på verksamhetens näst sista dag den 9 november 2006. Ännu ett fynd från Norge kom och det var en koltrast som vi märkte tidigt på säsongen den 25 mars 2007. Den här koltrasthanen kontrollerades sedan på Utsira utanför sydvästligaste Norge den 23 oktober. Till sist ett ”vanligt” fynd av en ängspiplärka som märktes på Nidingen den 28 september 2006 och kontrollerades i Oost-Vlaanderen i Belgien den 11 oktober 2007. Av stationens 30 fynd av ängpiplärka så är 17 gjorda i Belgien och de allra flesta i första hälften av oktober.

2008 – 02 – 20

Återigen har danskarna gjort en imponerande insats med avläsningar på kentska tärnor i den jättestora kolonin på Hirsholmarna utanför Fredrikshamn i norra Danmark. Åtta individer som är märkta på Nidingen under åren 1989 till 1992. Fyra av dessa 15- 18 åringar har aldrig tidigare varit avlästa. De övriga fyra individerna är alla avlästa vid tidigare tillfällen och den ena t.o.m. årligen mellan åren 2003 och 2007.

Även en tretåig mås avlästes på Hirsholmarna. Den var ringmärkt på Nidingen den 23 juni 2004 och direkt efter den hade lämnat ön i början av augusti 2004 så stack den till den danska kolonin av tretåiga måsar på Bulbjerg i närheten av Hanstholm på norra Jylland. Där den kunde avläsas den 18 augusti. Våren efter, den 15 maj, blev den avläst på Hirsholmarna. I somras återvände den till Nidingen som treåring och kunde avläsas på ett hustak den 1 augusti.

2008 – 02 – 15

Stationens 92:a fynd av rödhake gjordes i Polen strax utanför Gdansk där den kontrollerades den 5 oktober 2006. Den var märkt på ön den 21 april samma år. Detta är den första rödhaken vi har från Polen. Även en kärrsnäppa kontrollerades i Polen under 2006, närmare bestämt vid Swibno , också utanför Gdansk, den 17 juli. Den kärrsnäppan hade vi märkt som ungfågel den 14 september 2004. Detta var den andra kärrsnäppan från Polen. Ytterligare en kontroll av en kärrsnäppa gjordes. Den var mer traditionell då den gjordes i Iken marsh i sydöstra England. Den kontrollerades den 6 oktober 2007 och var märkt hos oss 24 dagar tidigare.

Nästa alla fynd av taltrastar kommer från Iberiska halvön och sydligaste Frankrike. Även det nu inkomna fyndet kom från Estramadura i Portugal och som vanligt var den skjuten. Den märktes den 12 april 2007 och sköts den 27 januari.

2008 – 02 – 08

En grönfink märkt på hösten 2006 den 28 oktober och senare kontrollerad på ön den 7 november tog sig senare upp till Göteborg och kontrollerades den 17 april 2007 i Rya skog på Hisingen

2008 – 01 – 14

En koltrast som kontrollerades i våras den 10 april var märkt den 5 november 2006 vid Sandwich bay estate på engelska sydostkusten strax norr om Dover. Man kan väl anta att trasten just då hade anlänt dit på sin höstflyttning. var märkt hos oss 14 dagar tidigare. Bara ett litet stycke från samma plats har vi också ett vinterfynd från 10 januari 1987.